Novi Sad: Ukusi Vojvodine, 11 – 12. septembar 2021

.
Festival „Ukusi Vojvodine” nudi jedinstvenu priliku da se na jednom mestu i svim svojim čulima iskusi autentična Vojvodina. Zato je ovo događaj koji pravi hedonisti ne smeju propustiti!
U Limanskom parku u Novom Sadu 11. I 12. septembra 2021. godine kao nikada pre, biće posluženo više od sto tipičnih vojvođanskih jela. Tradicionalni i nezamenljivi nedeljni ručak sa rinflajšem prelivenim sosevima što od mirođije, što od višanja ili paradajza, biće svakako centralni događaj. Misteriju o tome u čemu je razlika između perkleta, paprikaša i gulaša, i koji je bolji, posetioci će morati da otkriju sami. Kad se zadovolje slanim, lagano će skliznuri u slatko. Tašči i valjušci će doći kao pravo osveženje. Štrudle, nabrekle od nadeva od oraha, maka ili rogača, šufnudle, meke kao oblak, i rezance sa makom kao u Balaševićevoj pesmi, pamtiće dugo.
Sve što se posetiocima dopadne mogu kupiti i pokloniti onima koji opravdano nisu mogli doći. Kupite kulene, vatreno ljute za one najhrabrije, sireve za ekstravagantnije koji vole iznenađenja, ili za one koji su ponosni na autohtone sorte, kupite proizvode od mangulice da imaju čime da se hvale kad im dođu gosti. Za one koji uživaju u pastama, tu su i domaće testenine i neprikosnovena hladno ceđena ulja. A, kad obuzme žeđ, a sigurno hoće, „Ukusi Vojvodine” su obezbedili vrhunska vina, ljute, ali i nežne rakije koje klize same, i zanatska piva sa penom ili bez.
Organizatori su priredili bogat zabavni program, i radionice za decu i odrasle za sticanje novih znanja o hrani i piću.
Sve što ljubitelji vojvođanske hrane trebaju da urade je da dođu, ponesu dobro raspoloženje i prazan stomak, te uživaju u vrhunskim, tradicionalnim jelima vojvođanske kuhinje, napravljenim od lokalno uzgojenih namirnica, sa muzičkom podlogom koja će Limanski park pretvoriti u istinsku oazu hedonizma.
Ne zaboravite, imate zakazano u Limanskom parku 11. i 12. septembra.
Tekst i foto: https://njnjnj.facebook.com/Ukusi-Vojvodine-898136110293184/

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime