Štrudla je opet u modi

Posle prošlogodišnje pauze zbog korone, u Dolovu je održana 22. Štrudlijada, etno-turistička manifestacija koja okuplja ženska udruženja, uglavnom iz Vojvodine. Posetioci su uživali u ukusnim kolačima i kulturno-umetničkom programu.

Pre dvadesetak godina, štrudla je bila skoro zaboravljen kolač koji su Dolovke ponovo popularisale i  napravile svoj zaštićeni brend. Na ovogodišnjoj manifestaciji učestvovala su uglavnom udruženja iz Južnog Banata, ali i iz Vrnjačke Banje, gde se štrudla pravi na malo drugačiji način, od lisnatog testa.

Leposava Strugarević iz Vrnjačke Banje otkriva: „Razvlačim domaće lisnato testo, nije u kiselom, više liče na pite, ali su ukusne.“
„Najviše se spremaju štrudle sa makom, sa orasima, višnjama, rogačem, mada to manje, sa jabukama, pa čak i slane,“ kaže Snežana Babić iz Banatskog Novog Sela.

Snežana Cvetković iz Kovina pravi štrudlu sa  jajima, sirom, ajvarom ili ljutenicom. „Zamislili smo da to bude nešto različito od onih jednostavnih štrudli,“ kaže ona.
Štrudlijada je nastala 2000. godine,  u želji da se napravi nešto lepo i veselo u selu, što će ujedno negovati tradiciju. To potvrđuje i Dragana Marić, predsednica udruženja „Dolovke“. 

„Ranije, kada su ljudi išli na njive, po polju radili, mnogo su pravili štrudle zato što je to  kolač koji zasiti. Sada toga nema, pa smo htele da ga otrgnemo od zaborava,“ ističe ona.

Za mlade domaćice, koje još uvek ne prave štrudle, evo recepta! Umesiti brašno, vodu, kvasac, šećer, malo ulja i soli,  filovati  sa 200 grama maka ili drugog nadeva.
 „Zakuva se mak sa mlekom, može i da se pari,  kad se ohladi razvuče se testo i filuje se. Treba da bude ista razmera testa i fila,“ preporučuje Katica Smiljković iz Dolova. 

Uz štrudle, članice Udruženja izložile su i ručne radove. U kulturno-umetničkom programu učestvovali su folklorno društvo i tamburaši.

Izvor: RTS

Foto: Štrudlijada Udruženje žena Dolovke

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno