Hleb umešen 1912. sačuvao vojnika Aleksu Zdravkovića

Muzej Ponišavlja u Pirotu čuva jedini primerak vojničkog hleba – taina. Umešen je 1912. godine, prošao dva Balkanska i Prvi svetski rat, sa vojnikom koji ga je nosio kao amajliju.

Nakon proboja Solunskog fronta, narednik Aleksa Zdravković se živ vraća u Pirot i donosi hleb, koji je dobio kao sledovanje, još u Prvom balkanskom ratu.

Kada je mobilisan, terzija Aleksa Zdravković dobio je i sledovanje vojničkog hleba taina.

„Majka ga je zaklela da ovaj hleb stalno nosi uz sebe, da ne okusi nijedan zalogaj ovog hleba i da će ga taj hleb, kao čudotvorna amajlija, čuvati kroz ratne nedaće“, objasnila je Mila Panajotović, viši kustos muzeja Ponišavlja.

Uprkos ratnim nedaćama i ogromnoj gladi, Aleksa nije okusio ni parče ovog hleba.

„U jednoj prilici u Cerskoj bici, jedan metak, koji je bio namenjen Aleksi, završio je u njegovoj aluminijumskoj čuturici“, dodaje Panajotovićeva.

Preko 20.000 Piroćanaca bilo je mobilisano u Prvom svetskom ratu. Više od šest hiljada, nije se vratilo kući.

„Odziv za mobilizaciju bio je skoro stoprocentan, i četrnaeste i pre toga dvanaeste, kretalo se u rat sa pesmom, gde je prosto svaki taj vojnik imao utisak ne samo da se bori za svoju državu i granice, već se bori za svoje ognjište, svoju porodicu“, rekao je istoričar Davor Lazarević.

Tain u muzeju Ponišavlja čuva se kao metafora života.

Priča o čudotvornom hlebu stigla je i do savezničke vojske. I baš pred proboj Solunskog fronta, saveznički vojnici ponudili su ogromnu svotu novca Aleksi Zdravkoviću da im proda hleb.

Naravno, da Aleksi nije padalo na pamet da ga proda. Čuvao ga je, i na kraju hleb vratio u Pirot.

Izvor: RTS

Foto: Muzej Pirot

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18