„Kosmajski kazan“ oživeo Pružatovac



Druga po redu manifestacija „Kosmajski kazan“ okupila je ovog vikenda veliki broj posetilaca u Pružatovcu, kod Mladenovca, koji su imali priliku da uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu i degustiraju najukusniju hranu i piće pripremljene po tradicionalnoj recepturi izlagača iz Šumadije, saopštili su organizatori.

„Ponosni smo i srećni što je manifestacija “Kosmajski kazan“ postala simbol Pružatovca, tradicionalna manifestacija i nezaobilazni deo kulturno-umetničkog programa opštine Mladenovac“, izjavio je Gregor Guberinić predsednik orgnizacionog odbora manifestacije „Kosmajski kazan“ i vlasnik kompanije „Bibli“, koja je organizator ove manifestacije.

Pored velikog broja izlagača tradicionalne hrane i pića koji su prikazali svoje proizvode na petnaest različitih štandova, na manifestaciji su učestvovali su poznata violinistkinja Jelena Urošević i kulturno umetnička društva „Šumadija“ iz Vlaške, „Vojvoda Janko Katić“ iz Mladenovca i „Prelo“ iz Rabrovca.

Guberinić istakao je da je manifestacija „Kosmajski kazan“ organizovana sa ciljem da se dodatno oživi selo Pružatovac i da je posebno ponosan na činjenicu da je, i pored vanrednih okolnosti, manifestacija drugi put uspela da privuče veliki broj posetilaca.

Dodao je da su ljudi željni druženja, muzike i dobre atmosfere, a tome je dokaz i ova manifestacija koja je okupila ljude iz okolnih sela, Mladenovca i Beograda.

Manifestaciju „Kosmajski kazan“ organizovala je u svom dvorištu kompanija „Bibli“, poznata po domaćim čvarcima i domaćoj svinjskoj masti – proizvodima koji su ovenčani priznanjem za Vrhunski kvalitet i ukus (Superior Taste Award) u rangu ekskluzivnih Mišelinovih zvezdica, dobijenim u Briselu 2018. godine, navodi se u saopštenju.

Pokrovitelj manifestacije je gradska opština Mladenovac i ona će otvoriti jesenji ciklus kulturnih dešavanja koje će biti realizovane u okviru manifestacije „Dani evropske baštine“.

Izvor: Tanjug

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18