Krompira u Pomoravlju manje za 50 odsto


Krompira u Pomoravskom okrugu ove godine je 50 odsto manje, godina mu nije bila naklonjena, a i manje je sejan zbog loše prošlogodišnje cene i prodaje.
Proizvođač krompira iz Stiplja, pod Crnim vrhom kod Jagodine, izjavio je Tanjugu na Gradskoj pijaci da su poljoprivrednici zbog niske cene lane zasejali ove godine 50 odsto manje površina, a i rod je lošiji zbog suše.
„Ko je zalivao imao je solidan rod. Ja sam zalivao tri puta“, kaže ovaj proizvođač, koji na malo kilograma prodaje za 70 dinara, a džak od 10 kilograma za 600 dinara.
Krompir u Pomoravlja nema tradiciju kao u Dragačevu, Guči, Gornjem Milanovcu i nekim drugim krajevima Srbije, ali seje ga gotovo svako seosko domaćinstvo za svoje potrebe a višak prodaje uglavnom na Gradskim pijacama,
„Najviše ga seju poljoprivrednici u selu Belica kod Jagodine pored reke Belice radi zalivanja, najviše mladi krompir, posle koga sade kupus, kao i poljoprivrednici Paraćina“, rekao je za Tanjug stručni saradnik za ratarstvo Poljoprivredno stručne savetodavne službe za Pomoravski okrug u Jagodini Miodrag Simić.
Ne seju se velike količine i zbog nedostatka radne snage, a ni proizvodnja nije jeftina, dodao je Simić.
Nedostaje i adekvatan skladišni prostor, a Evropska unija donosi nove standarde u proizvodnji, tretiranju i skladištenju, čega se naši poljoprivrednici pribojavaju.
Za dobar rod potrebna je puna agrotehnika kao i za svaku drugu poljoprivrednu kulturu, kvalitetan sortiment, plodored, odabir zemljišta jer krompir „ne voli teška i močvarna zemljišta“.
Srbija ima kvalitetan krompir, kvalitetom ne zaostaje za zemljama Evropske unije, izjavili su Tanjugu poljoprivredni stručnjaci koji prate proizvodnju krompira u Pomoravlju, Resavi i Levču.
Poljoprivrednici ovog dela Srbije najviše seju sorte dizire, belarose, esma i kurode, navode oni.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18