„Original Srbija”

Da se domaće sve više ceni, a vrednost nekog proizvoda određuje prema području na kome nastaje, Novosađani imaju prilike da se uvere kod pomena futoškog kupusa ili begečke šargarepe.

Ljubitelji fruškogorskog meda ili kulena iz Bačkog Petrovca, takozvane Petrovske klobase, takođe znaju da je rodno mesto proizvoda prilično važno kod odlučivanja pri kupovini.

Proizvodi sa zaštićenim geografskim poreklom udruženi su u Savez „Original Srbija“, koji je

osnovan 2015. godine sa željom da okupi pojedince, zadruge i udruženja proizvođača proizvoda sa oznakom geografskog porekla. Kako navode u ovom savezu „Original Srbija“ čuva kao vrednost tradiciju našeg naroda, kulturne istorijske vrednosti,  znanje i prirodne resurse „koje smo dobili kao nasleđe od svojih predaka, a koje treba da sačuvamo i prenesemo na sledeće generacije“.

– Naš cilj da da potrošačima i tržištu predstavimo proizvode koji se na tradicionalan način proizvode u Srbiji. Volim da kažem da su to autentični ukusi Srbije. Svi ti proizvodi su kontrolisani prema pravilima koje proizvođači moraju da ispoštuju da bi nosili oznaku tog geografskog porekla. Njihove specifičnosti se, uglavnom, vezuju za neko geografskog područje – kaže Mirjana Milutinović, predsednica saveza „Original Srbija“.

U ovoj organizaciji nalaze se udruženja proizvođača futoškog kupusa, leskovačkog ajvara, fruškogorskog lipovog meda, vrbičkog belog luka, begečke šargarepe, ariljske maline, kačerskog i đerdapskog meda, sremskog kulena, zlatarskog sira i petrovske klobase.

– Radi se o maloj i strogo kontrolisanoj proizvodnji, ali po receptima koji su stari više decenija. Naš cilj je da proizvođači shvate da ta oznaka garantuje kvalitet proizvoda, jer su kontrolisani po više aspekata i treba da dobiju zasluženo mesto na tržištu – naglašava Mirjana Milutinović.

Trenutno je u njihovom sertifikovanom asortimanu 11 proizvoda, a u procesu sertifikacije je još jedan. Ovi mali proizvođači svojim znanjem i iskustvom pomažu i drugima da dođu do oznake geografskog porekla pa se nadaju da će i njihovo udruženje, odnosno savez, rasti po broju novih članova. Iako je oznaka zaštićenog geografskog porekla relativno nova na našem tržištu, Milutinović ističe da se domaći potrošači polako navikavaju i prepoznaju takve proizvode.

Kao kruna njihovog rada na polju zaštite oznaka geografskog porekla nedavno im je dodeljena isprava o kolektivnom žigu „Original Srbija“ od strane republičkog Zavoda za Intelektualnu svojinu.

– Potrošači u Evropi znaju za oznaku geografskog porekla imaju logoe koji su jako poznati, ali je to kod nas još u začetku. Ipak, imamo primer gde je jedna proizvod imao rast od 40 procenata prodaje u jednoj godini zato što je nosio oznaku geografskog porekla. Kupci polako kreću to da prepoznaju i u narednom periodu verujem da će biti još prepoznatljiviji – pojašnjava Milutinović.

Za sada se ovi proizvodi mogu nabaviti u našoj zemlji, dok je tržište ujedinjene Evrope još daleko. Već duže vreme se „Original Srbija“ trudi da ispuni potrebne procedure za izvoz svojih proizvoda u Evropsku uniju, ali da ključnu prepreku predstavlja to što domaći zakoni nisu usklađeni sa zakonima EU.

– Onog trenutka kada takav zakon bude donesen, mi ćemo imati pravo da apliciramo i posle se nadamo da će taj proces, koji dosta traje, biti uspešno završen – Optimistična je Milutinović.

Izvor: Dnevnik

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18