Potražnja za šljivom ne jenjava, iako je njena cena na zelenim pijacama za 30 do 40 odsto viša nego lane. Sada se posebno pazari „madžarka“ za pravljenje džema. Ta sorta je najbolja za ovu slatku zimnicu, a na zelenim pijacama kilogram uglavnom košta od 70 do 120 dinara, dok na pojedinim tržnicama u prestonici dostiže i brojku od 150 dinara.
Na kvantašu konzumna šljiva se kreće od 45 do 70 dinara.
Slabiji rod i velika potražnja pogurali su cenu ovog srpskog voća omiljenog i u formi rakije. Međutim, šljivovica se ove godine slabo pravila, jer je plod bio tri puta skuplji nego lane, pa se ne isplati. Slična situacija je i sa kruškovačom.
Proizvođač na jednoj beogradskoj pijaci Milan S. ističe da se šljiva dobro pazari.
– Sada se baš sprema džem, a madžarka je najbolja za to – objašnjava Milan. – S druge strane, šljiva za rakiju je bila skupa, od 40 do 45 dinara, i retko ko je pravio, jer se ne isplati.
Priprema džema u kućnoj režiji više se isplati od kupovine industrijskog. U trgovinskim lancima kilogram kvalitetnog pekmeza od šljiva košta i do 875, a na akciji 665 dinara. Premijum proizvodi se obično prodaju u manjim pakovanjima, pa tako 670 grama košta 585 dinara, a na popustu 450 dinara. Kilogram domaćeg džema od šljiva malih proizvođača može se naći za 300 dinara.
Izvor: Večernje novosti
Foto: Pixabay