Na „Gastro festu“ u Bečeju bilo i ribljih čvaraka

Lepo vreme i ambijent Goranskog parka ispunili su u nedelju preduslove da četvrti „Gastro fest“ bude uspešan.

Organizatori iz Društva „Braća Tan” prezadovoljni su odzivom učesnika i posetilaca iz okolnih mesta. Na bini su se tokom čitavog dana smenjivali muzički orkestri i bendovi. Za decu je bio osmišljen kutak „Ostrvo smeha“, a gastronomska trpeza mamila je goste da sve probaju.

Čast Bečejaca branila je čarda „Ribnjak“ sa svojim specijalitetima.

– Obezbedili smo po 200 porcija riblje čorbe i pečenog šarana, ali ponudili smo posetiocima našeg štanda i riblje čvarke i riblju paštetu. Sve to i mnogo više mogu da dobiju u našem restoranu – čardi „Ribnjak“ saznali smo od menadžera čarde Dragana Petkovića.

Do njih je bio štand bačkotopolskog restorana „Terakota“, koji je nudio specijalitete pripremljene ispod sača. Najveća gužva je bila oko velike tanjirače na kojoj je organizator pripremao mućkalicu i prostora gde je ketering „Čili Vili“ iz Kraljeva okretao jaganjce i prasiće na ražnju.

– Bili smo na Novosadskom sajmu i čuli za „Gastro fest“ u Bečeju, pa umesto da se vratimo u Kraljevo, evo nas u Bečeju. Predivan ambijent. Noć uoči festivala smo ispekli dva praseta i jagnje, u toku dana još desetak okrenuli i sve je planulo – vele Kraljevčani.

Pileći paprikaš su kuvali učenici bečejske Ekonomsko-trgovinske škole, a do njih su svinjski paprikaš u dve verzije spremali već afirmisani gastronomi iz Kulinarske fondacije Srbije. Pažnju je privukao i štand mesare „Dačo“ iz Kucure, koja ima već skoro vek tradicije u spremanju proizvoda od mesa bez aditiva po starim receptima.  Ljute čili soseve izložio je  Čaba Virag iz Stare Moravice, a Sima Kovačević iz Suseka proizvode od kozijeg mleka. Bečejac Zoltan Šarvari je sir iz svoje radionice pekao na roštilj tiganju i posetioci su besplatno degustirali, a ponekom je pružio i flašu kajsijevače koju je oplemenio sa cvetom zove. Točilo se zanatsko pivo, jače i slabije, prodavao sok od grožđa, šira, domaće vino i rakija, bilo je i sveže ceđenog soka od jabuke… Nisu zapostavljni ni ljubitelji slatkiša, pa svako ko je posetio „Gastro fest“ nije zažalio.

Izvor: Dnevnik

Foto: mojbecej.rs

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18