Propolis je prirodni antibiotik

Narodna medicina lekovitost biljaka vrlo često kombinuje sa medom, voskom, propolisom, polenom.

Važno je znati u koje čajeve se stavlja med, a u koje ne. Gostujući u Jutarnjem programu RTS, travar i novinar Momčilo Antonijević istakao je da svi čajevi koji se prave od gorkih biljaka, lincure, pelina, trave iva, treba da se piju nezaslađeni i pre jela. Oni stimulišu rad jetre i zbog toga je važno da se u njih ne dodaju ni med ni šećer.

Neki drugi čajevi koji se koriste za lečenje organa za disanje, majčina dušica, bokvica, treba da se zaslade medom i idealno bi bilo da se piju posle jela. Med ne treba da stavljamo u vreo čaj jer nastaje hemijska reakcija i taj med postane štetan. Potrebno je da se čaj ohladi da bude topao, pa će se u njemu med istopiti.

„Idealno bi bilo koristiti med iz sredine gde živite, jer on u sebi sadrži polen lokalnih biljaka, jer tada vršite neku miniimunizaciju na polen lokalnih biljaka. Prirodna osobina meda je da se kristalizuje, i kada se med ušećeri ne treba ga topiti. Može se i takav mešati sa biljkama“, istakao je Momčilo Antonijević.

Propolis služi pčelama da štite svoju košnicu od bakterija i različitih infekcija koje mogu da se razviju u košnici.

Kako je istakao Petar Ristivojević, koji je doktorirao na propolisu i koji radi na Hemijskom fakultetu u Beogradu, propolis je pčelinji proizvod i prirodno lepljiva supstanca koju pčele prikupljaju sa pupoljaka i lišća drveća i mešaju sa voskom. Prilikom tog mešanja koriste pljuvačku koja je bogata enzimima. Propolis ima biljno poreklo i postoji sedam tipova propolisa u zavisnosti od regije.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18