Kotlić pod Titelskim bregom

Manifestacija „Kotlić pod Titelskim bregom“ održana  na obali Tise u Titelu okupila je 36 ekipa iz svih krajeva Vojvodine, na poziv Ustanove za zaštitu prirode „Titelski breg“.

Sve je organizovano napolju, uz reku, a broj ekipa zbog epidemiološke situacije bio je ograničen. Prvoplasirana ekipa „Šekspir“ je bez dileme osvojila najviše glasova stručnog žirija, koji su činili profesionalni kuvari i profesori kulinarstva iz srednjih škola.

– Žiri je ocenjivao opšti izgled i obojenost riblje čorbe, gustinu čorbe, raskuvanost ribe i ukupan ukus. Učesnici su donosili uzorke koje smo preuzimali, dodeljivali broj učesniku, a drugi papir sa istim brojem stavljali ispod tanjira, tako da žiri nije imao nikakav kontakt sa takmičarima. Zbirom ocena na kraju je proglašen pobednik. Kako je rekao predsednik žirija Dragan Popetru, ni ove godine nije bilo nedoumice, te je kotlić ekipe „Šekspir“ sa tri boda više u odnosu na drugoplasiranu ekipu „Mića advokat i prijatelji“ osvojio titulu prvog kotlića Titela – rekla je u ime organizatora Aleksandra Nikolić.

Kotlić pod bregom ispunio je sva očekivanja posetilaca. Vremenski uslovi su prijatniji nego u ranijem, avgustovskom terminu održavanja manifestacije. Kulinari su se nadmetali ove godine 200 metara uzvodno u odnosu na ranije lokacije, uz obalu reke Tise, pa su takmičari uživali u hladovini drveća, a za kuvanje čorbe imali su 75 minuta.

Prema rečima direktora UZP „Titelski breg“ Zorana Pavlovića, kotlić je organizovan pod pokroviteljstvom Opštine Titel, a organizatori su spremili nagrade i pehare, pripremili sve što je kulinarima bilo potrebno, i vodili računa da iza sebe ostave čistu prirodu, bez smeća i nereda.

„Kotlić pod Titelskim bregom“ je kontinuitetom trajanja i dobrom atmosferom nastavio da privlači posetioce koji, prema rečima organizatora, svake godine učestvuju u istom sastavu, pod istim imenom ekipe, te je tako ovo takmičenje postalo mesto dobrog štimunga, susreta starih znanaca i stvaranja novih poznanstava.

Izvor: Dnevnik

Foto: mojtitel.rs

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18