Od gljiva može i odeća da se pravi

Mikološko društvo Srbije priređuje izložbu „U carstvu gljiva“, koja je od juče otvorena u Botaničkoj bašti „Jevremovac”.

– Kroz carstvo gljiva vode vas mikolozi, naučnici koji se bave proučavanjem gljiva, iskusni poznavaoci i ljubitelji gljiva, članovi Mikološkog društva Srbije, uključujući i decu oštećenog sluha. Ponudićemo vam, iz prve ruke, odgovore na pitanja šta su gljive, a šta pečurke, koje vrste gljiva mogu biti izvrsna hrana, a koje gljive su i hrana i lek, koje gljive imaju mračnu stranu i mogu biti uzrok teških trovanja, a neke čak i smrtonosne – navode u Mikološkom društvu Srbije.

Svet mikrogljiva je mnogo manje poznat široj javnosti, a njihov značaj je ogroman. Videćete gde se sve danas primenjuju gljive, a gde su nepoželjne. Zauzimaju važno mesto u prehrambenoj industriji i nezamenljive su u biotehnologiji i farmaciji. Neke mogu biti uzročnici propadanja objekata i predmeta kulturne baštine, a neke efikasno oružje protiv zagađenja, razlažući plastiku ili naftu.

– Sve što ste hteli da znate o gljivama a niste imali koga da pitate biće tema predavanja dr Miloša Stupara i dr Željka Savkovića, dok će vas o istinama i zabludama vezano za suplemente na bazi gljiva upoznati dr Jovana Vunduk. Vodimo vas kroz savremena mikološka istraživanja i dostignuća naših naučnika sa Biološkog i Poljoprivrednog fakulteta, Instituta za biološka istraživanja “Siniša Stanković”, Prirodnjačkog muzeja. Bićete u mogućnosti da vidite kako se gljive komercijalno gaje. Poseban kuriozitet izložbe biće prikaz odevnih predmeta od gljiva, kreatorke Dragane Stanković – dodaju u Mikološkom društvu.

Manifestacija se organizuje pod pokroviteljstvom Grada Beograda – Sekretarijat za zaštitu životne sredine i Instituta za botaniku i botaničke bašta „Jevremovac”.

Foto: Mikološko društvo Srbije

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18