Dolazi hladno vreme, a sa njim i prehlade. Najbolji način da se očuva zdravlje je jačanje imuniteta, a zna se da je med za to dragocen.
Med i proizvodi od meda od davnina spadaju u najlekovitije proizvode koji se mogu naći u prirodi. Dragocenost tog nektara ove jeseni prati i visoka cena. Dragoljub Matić, predsednik Udruženja pčelara “Pčela” iz Subotice kaže da za to postoji opravdan razlog.
“Već drugu godinu zaredom dešava se da bagrem izmrzne u fazi izbijanja pupoljaka, a u vreme cvetanja, kada mu treba najviše sunca, uništi ga kiša. To drastično umanjuje prinose bagremovog meda, zbog čega mu je sada i viša cena”, kaže Dragoljub Matić, predsednik Udruženja pčelara “Pčela” iz Subotice.
Milenko Mirković, koji se već 25 godina bavi pčelarstvom, potvrđuje da je med ove godine skup za kupce, ali i tvrdi da ga pčelari ne mogu prodavati jeftinije jer im se to ne isplati.
“Porasla je cena bagremovog, ali i ostalih vrsta meda, jer je povećana otkupna cena na veliko na svetskom tržištu. To se odrazilo i na nas pa tako sada kilogram meda, u zavisnosti od vrste, košta između 800 do čak 1.500 dinara”, kaže pčelar Milenko Mirković.
I Željka Kapor, čija porodica se već dve decenije bavi pčelarstvom, potvrđuje da su ove godine prinosi meda manji, a cene veće nego lane.
“Prinosi su za oko 20 odsto manji nego prošle godine. Cena meda je trenutno 700 dinara za cvetni i livadski, a po hiljadu dinara su bagrem, šumski i lipov med”, objašnjava pčelarka Željka Kapor.
Ipak, značaj meda i pčelinjih proizvoda u ishrani, lečenju, pa i kozmetici tako je veliki da se ne može gledati samo na cenu. To najbolje ilustruje fitoterapeut Stojan Vulinović.
“Kozmetika i melemi na bazi meda i pčelinjih proizvoda su delotvorni, a ne sadrže nikakve aditive. Svaki melem koji prodajem kao lek ja mogu i da jedem, a da mi to ne naškodi jer je 100 posto prirodan”, kaže fitoterapeut Stojan Vulinović, demonstrirajući svoju tvrdnju.
Med je savršen nektar, a pčelinji proizvodi prirodni, pa ih vredi skuplje platiti jer su blagotvorni i za lepotu i za zdravlje.
Izvor: RTV
Foto: Pixabay