Med skuplji, ali i najdelotvorniji za jači imunitet

Dolazi hladno vreme, a sa njim i prehlade. Najbolji način da se očuva zdravlje je jačanje imuniteta, a zna se da je med za to dragocen.

Med i proizvodi od meda od davnina spadaju u najlekovitije proizvode koji se mogu naći u prirodi. Dragocenost tog nektara ove jeseni prati i visoka cena. Dragoljub Matić, predsednik Udruženja pčelara “Pčela” iz Subotice kaže da za to postoji opravdan razlog.

“Već drugu godinu zaredom dešava se da bagrem izmrzne u fazi izbijanja pupoljaka, a u vreme cvetanja, kada mu treba najviše sunca, uništi ga kiša. To drastično umanjuje prinose bagremovog meda, zbog čega mu je sada i viša cena”, kaže Dragoljub Matić, predsednik Udruženja pčelara “Pčela” iz Subotice.

Milenko Mirković, koji se već 25 godina bavi pčelarstvom, potvrđuje da je med ove godine skup za kupce, ali i tvrdi da ga pčelari ne mogu prodavati jeftinije jer im se to ne isplati.

“Porasla je cena bagremovog, ali i ostalih vrsta meda, jer je povećana otkupna cena na veliko na svetskom tržištu. To se odrazilo i na nas pa tako sada kilogram meda, u zavisnosti od vrste, košta između 800 do čak 1.500 dinara”, kaže pčelar Milenko Mirković.

I Željka Kapor, čija porodica se već dve decenije bavi pčelarstvom, potvrđuje da su ove godine prinosi meda manji, a cene veće nego lane.

“Prinosi su za oko 20 odsto manji nego prošle godine. Cena meda je trenutno 700 dinara za cvetni i livadski, a po hiljadu dinara su bagrem, šumski i lipov med”, objašnjava pčelarka Željka Kapor.

Ipak, značaj meda i pčelinjih proizvoda u ishrani, lečenju, pa i kozmetici tako je veliki da se ne može gledati samo na cenu. To najbolje ilustruje fitoterapeut Stojan Vulinović.

“Kozmetika i melemi na bazi meda i pčelinjih proizvoda su delotvorni, a ne sadrže nikakve aditive. Svaki melem koji prodajem kao lek ja mogu i da jedem, a da mi to ne naškodi jer je 100 posto prirodan”, kaže fitoterapeut Stojan Vulinović, demonstrirajući svoju tvrdnju.

Med je savršen nektar, a pčelinji proizvodi prirodni, pa ih vredi skuplje platiti jer su blagotvorni i za lepotu i za zdravlje.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18