Na crnobarskoj Kukuruzijadi najbrži Subotičani

Prve subote u oktobru tradicionalno se održava manifestacija „Kukuruzijada“, u organizaciji Kulturnog društva „Crna Bara“, pa se tako i ove, po 11. put, 14 takmičarskih ekipa od po četiri člana, takmičilo u ručnom branju kukuruza, sečenju stabljika kukuruza i vezivanju u snopove i postavljanje kupa, na način kako se to nekada radilo.

Prema oceni žirija, najuspešnija ekipa je bila „Dužijanca“ iz Subotice.

Manifestacija je počela ujutru u 8 sati okupljanjem učesnika koji su dočekani tradicionalnim „nadničarskim“ doručkom – hleba, mast i crvene mlevene paprike, crnim lukom i banatskom ljutom rakijom, nakon čega su se takmičari uputili ka njivi. Uspešnost takmičarskih ekipa pratio je žiri prema kriterijumima ocenjivanja – brzini, urednosti, visini čapurike, čvrstini i tehnici povezivanja kukuruzovine u snopove i postavljanje kupe. Dodatno se ocenjivao i postavljen doručak na njivi, najveći ubrani klip, najbolja rakija što su takmičarske ekipe izložile.

Manifestacija je svečano završena dodelom nagrada, priznanja i suvenira svim učesnicima, kao i ručkom uz muziku na košarkaškom terenu u centru sela. Žene iz Crne Bare su poslužile za sve učesnike kolače sa ludajom što su same pripremile po starim receptima.

Ideja za organizovanje ovakve vrste manifestacije je proistekla iz želje da se očuvaju stari banatski običaji, neguje interkulturalnost, poznavanje, poštovanje i čvršće povezivanje različitih manjinskih zajednica. U organizaciji manifestacije podršku su pružili Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Opština Čoka, Mesna zajednica Crna Bara, veliki broj privatnih preduzetnika i meštani sela.

Izvor: Dnevnik

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18