Za tren oka prodato 2.000 komada štrudle

Iako je organizovana prvi put, nedavno održana „Pogačijada“ u Ljutovu premašila je sva očekivanja. Veliki broj posetilaca posetio je manifestaciju posvećenu pogači – kako bački Bunjevci zovu štrudlu, a koliko su bili oduševljeni njenim ukusom najbolje govori činjenica da je dve hiljade komada planulo za tren oka.

Kako niko od brojnih posetilaca nije imao nijednu zamerku za ukus, pred žirijem je bio vrlo težak zadatak da proglasi najbolje pogače. Najukusniju pogaču sa makom ispekla je Ilonka Cvijin, sa sirom Olga Balog a sa višnjom Ruža Juhas, inače godinama najbolja risaruša.

– Pogača je lokalni izraz za štrudlu i zato smo ipak odlučili da bude “Pogačijada”, a ne “Štrudlijada” kako bi bila bliže našim meštanima i svim našim sugrađanima. Posebno me je obradovalo što su meštani oberučke prihvatili učešće u ovoj manifestaciji. To je odličan način da promovišemo ne samo selo Ljutovo, već  i autentične rukotvorine i domaće proizvode naših meštana – ističe Nevena Vejnović, član Organizacionog odbora “Pogačijade”.

Tako je uz pogaču bilo izloženo voće, ručni radovi vrednih domaćica i drugi proizvodi po kojima je ovaj kraj čuven, a sve to uz neizostavnu pratnju tamburaša i folkloraša.

Po slobodnoj proceni oko 400 posetilaca je u prvih sat vremena svratilo na prostor Doma kulture u Ljutovu. Organizatori su pokušali da „prihvate“ za sve iznenađujući broj gostiju, pa ni ne čudi što je sve zamešeno i ispečeno praktično „razgrabljeno“ za petnaestak minuta. Cena pogače je bila 250 dinara.

“Pogačijada” je imala i plemeniti cilj – sva sredstva koja su skupljena od prodaje biće namenjena kupovini novogodišnjih paketića za svu decu u Ljutovu.

Organizatori su bogatiji za iskustvo više i verujemo da će za sledeću godinu biti spremniji, da će zalihe domaćih pogača biti mnogo veće, a samim time da će se i još više dece obradovati paketićima.

Ovaj kraj poznat je i po jabukama i proizvodima koji se prave od njih pa su tako neki od lokalnih proizvođača iskoristili priliku da izlože sokove, pekmeze, marmeladu…

Izvor: subotica.com

Foto: : subotica.com

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18