Konkurs za najlepšu pesmu o vinu

Već je jedanaesta godina kako Srpska čitaonica u Irigu i vinarija Mačkov podrum, povodom Dana mladog portugizera, organizuju konkurs za najlepšu pesmu o vinu, najstariji kokurs ove vrste kod nas. Od pokretanja konkursa stiglo je ukupno 696 pesama od 405 autora, što govori o značaju i veličini ovog konkursa,

Svi koji to žele, mogu poslati svoje pesme, zaključno sa 31. oktobrom 2021. Jedini uslov je da tema pesme bude vino, a svi ostali detalji se mogu saznati na zvaničnoj stranici organizatora: www.mackovpodrum.co.rs ili u Srpskoj čitaonici u Irigu (022/461-275).

Žiri u sastavu: Todor Bjelkić, književnik, predsenik žrija; Maja Plavšić, profesorka književnosti; Vera Novković, direktorka Srpske čitaonice, Zlatko Zrilić, Sremske novine i Đurđica Jojić, Mačkov podrum, dabraće tri pesme koje će biti nagrađene. Pobednici će biti proglašeni na Danu mladog portugizera, koji će se održati 19. novembra 2021. u Vinskoj ulici u Irigu.

Sve pesme koje su ušle u uži krug, iz perioda 2010-2015, objavljene su u zborniku pod nazivom „Vino je poljubac postojanja“. U pripremi je i drugi zbornik, koji obuhvata pesme iz perioda 2016-2021, i čije je objavljivanje takođe predviđeno za Dan mladog portugizera.

I. R.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18