LOŠA GODINA ZA POLJOPRIVREDNIKE U POMORAVLJU: Suša obrala pasulj

Piše: Jelena Lukić

U Pomoravskom okrugu pasulj se gaji uglavnom na manjim parcelama, prinosi su mali, a beleži se i blagi pad površina pod pasuljem za poslednjih nekoliko godina, kažu u Poljoprivredno-savetodavnoj službi u Jagodini. Jednu od najvećih parcela ima Nebojša Pujkić iz Paraćina. Ove godine posadio je pasulj na oko jedan hektar u Krivom Viru kod Boljevca.

– Ove godine pasulj je bio očajan. Suša je učinila svoje, tako da sam parcelu od preko 60 ari pokosio, a s ostatka parcele ubrao sam svega oko 100 kilograma. To smo ostavili za sopstvene potrebe tako da ove godine nemamo pasulj za prodaju – kaže Pujkić koji još uzgaja i dunje i bavi se pčelarstvom, a u poslovima mu najviše pomaže supruga Gordana.

Navodnjavanje bi rešilo problem

Prošla godina za pasulj, ali i druge kulture, kaže naš sagovornik, bila je mnogo bolja.

– Prošle godine sam pasulj posadio na 1,20 hektara, a prinos je bio više od jedne tone. Tada se proizvodnja baš isplatila, jer je cena kilograma pasulja bila 300 dinara. Ljudi nam dolaze kod kuće i svi uzimaju veće količine. I ove godine su zvali da rezervišu pasulj, ali na žalost, nemamo za prodaju. Ova godina je bila sušna pa je zato sve propalo. Ne samo kod mene, već i kod drugih proizvođača. Da bi pasulj zametnuo plod, moraju da budu vlažne noći, da bude rose. Biljka je lepo napredovala dok je cvetala, ali su noći bile suve, s temperaturom oko 20 stepeni, nije bilo rose, tako da pasulj nije uspeo ni da zaveže. Na jednoj biljci ove godine bile su svega dve do tri mahune, a prošle godine su mahune visile na sve strane. Bilo bi drugačije da može da se navodnjava, ali ja nemam uslove za to – objašnjava Pujkić.

Nebojša Pujkić kaže da je primenio sve agrotehničke mere, od prihranjivanja do prskanja protiv bolesti i štetočina jer sluša savete poljoprivrednih stručnjaka, ali ni to nije vredelo jer su vremenski uslovi bili loši.

Osim vremenskih uslova, veliki problem je i nedostatak adekvatne radne snage.

– Problem je radna snaga prilikom berbe, mnogi ne znaju taj posao, malo ima onih koji znaju i njih svi traže, a dnevnica je prošle godine bila 2.700 dinara s hranom. Pasulj se sadi polovinom ili do kraja maja, kako bi uhvatio što više vlage. Poslednje godine su bile sve više sušne pa mora i ranije da se posadi, a bere se do kraja septembra. Kada se pasulj pokupi, suši se nekoliko dana, ako je temperatura od 25 do 30 stepeni suši se kraće, a dobro je da duva vetar. Suši se celo stablo, pa se onda traktorom gazi, skuplja i odvaja zrno. Kada bih imao kombajn za pasulj, koji odvaja zrna pasulja od osušene biljne mase, sve bi išlo mnogo brže – ističe Nabojša.

Ipak se isplati

Pujkić kaže da se generalno isplati uzgajanje pasulja ako je dobra godina i ukoliko proizvođač ima adekvatne mašine kao što je kombajn za pasulj. I pored toga što ove godine nije imao nikakv rod, kaže da će sledeće godine opet da ga posadi.

Pre nekoliko godina na 1,60 hektara je zasadio dunje.

– Imam nekoliko zasada dunje stare četiri, dve i jednu godinu. Prošle godine, u zasadu sa 120 stabala, koji je bio u trećoj godini, imao sam oko 300 kilograma, a ove godine oko 500 kg. Prošle godine sam pravio rakiju za sebe, a kada budem imao veću količinu, prodavaću otkupljivačima. Sve su dunje zaštićene mrežicom, jer divljač uništava stabla. Moraću da ogradim parcelu jer srndaći uspevaju da skinu mrežicu i oštete stablo – naglašava Pujkić.

Nebojša Pujkić kaže da je odrastao u porodici koja se bavila poljoprivredom tako da je i sam izabrao da od poljoprivrede živi, ali, za razliku od roditelja koji su sadili kukuruz i pšenicu, smatra da veće prihode može doneti povrtarstvo, voćarstvo i pčelarstvo.

Najbolji gradištanac i petrovac

Pujkići sade nekoliko sorti pasulja.

– Sadimo petrovac, dvadeseticu i gradištanac. Sve su sorte su odlične u smislu da se skuvaju za 40 minuta. Ipak, najbolje su nam se pokazali gradištanac i petrovac jer su održivi, dok dvadesetica hoće da se ubuđa. Najviše se traži gradištanac zato što je krupniji – ističe Nebojša.

Morao da prihranjuje pčele usred sezone

Porodica Pujkić bavi se i pčelarstvom od 2005. godine, i sada ima 120 registrovanih društava u blizini sela Davidovac kod Paraćina.

– Ove godine sam imao 600 kg bagremovog i samo 20 kg livadskog meda. Ova godina je bila loša i što se proizvodnje meda tiče. Morao sam čak i da prihranjujem pčele na livadi na području Krivog Vira, kako ne bi uginule. Jedino je dobra bila otkupna cena meda. Skoro sedam evra, a kažu da će biti i osam – navodi Pujkić.

razvojnifv.png

RAZNO

Jeste li pravilno zazimili pčele? Ako niste evo koji problemi vas čekaju

Jeste li sigurni da ste dobro pripremili košnice za zimu? Da li su pčele u njima jake? Šta može da

Kako smo birali našu jelku

Zimski meseci uvek bude asocijaciju na praznike, raspust, sneg, grudvanje i odmor… i naravno jelku. Nama dvema se uvek činilo

Vukov božićni kutak ponovo donosi čaroliju u Beograd

U srcu Beograda, postoji mesto gde vreme staje, a praznici dobijaju svoj pun sjaj – Vukov božićni kutak. Ove sezone

Vreme je svinjokolja

Miroslav Stanković iz sela Rautova u okolini Niša, kao i generacije pre njega organizovao je, na nekadašnji Dan državnosti, svinjokolj.

Ne propustite! U toku je najveći pica šampionat na  Balkanu

U Beogradu je juče i danas organizovano takmičenje u pravljenju pica. Odlična atmosfera, još bolji takmičari, miris tek ispečene pice,

Koje drveće saditi dalje od kuće?

Zašto grešite kada četinar obložite folijom pred zimu Koje greške najčešće pravite prilikom sadnje ukrasnog drveća? Koliko odaljite od kućnog