Ugovoren izvoz vina u Kinu


Privodi se kraju berba grožđa u „Topličkim vinogradima“ u Gojinovcu, nedaleko od Prokuplja. Zbog vremenskih uslova berba je bila prekinuta nekoliko dana, ali je ponovo počela. Ove godine očekuje se rod od 300.000 do 320.000 kilograma grožđa, odnosno proizvodnja od  210.000 do 220.000 boca različitih vrsta vina.

Leto, sa velikim brojem sunčanih dana i visokim temperaturama doprinelo je da se, zavisno od sorte grožđa, procenat šećera kreće se od 23 do 26 procenata.

Na poslovima branja u ovom najvećem vinogradu na jugu Srbije, koje se prostore na površini nešto većoj od 50 hektara, angažovano je blizu 70 sezonskih radnika.

Tokom sedmodnevnih padavina palo je više od 100 litara po jednom kvadratnom metru. To je bio osnovni razlog zašto je glavna berba u vinogradima bila obustavljena, izjavio je menadžer u „Topličkim vinogradima“ Dragan Kovačević i dodao da može biti zadovoljan kvantitetom i kvalitetom grožđa.

Prema njegovim rečima zbog zaštite geografskog porekla po jednom hektaru proizvodi se 8.000 kilograma grožđa.

Govoreći o plasmanu Kovačević ističe da se najveće količine izvoze u Kinu i drugim zemljama Dalekog istoka.

Do kraja godine za Kinu je ugovoren izvoz od 100.000 boca vina od crvenih sorti, rekao je on i dodao da, zavisno od vremenskih uslova, očekuje da berba grožđa bude završena za nekoliko dana.

Foto: Grad Prokuplje

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18