Neadekvatna zaštita uzrok truleži plodova jabučastog voća

Na području delovanja RC Vranje zasadi jabuke kasnog sortimenta su u fazi berbe dok su zasadi  kruške u različitim fazama opadanja lišća. U voćnim zasadima gde nije sprovedena adekvatna hemijska zaštita registrovani su simptomi truleži plodova jabučastog voća.

Ovaj patogen najčešće napada plodove jabuke i kruške a plodovi mogu biti inficirani od zametanja do berbe i kasnije za vreme čuvanja u skladištima. Zaraza plodova se ostvaruje na mestima oštećenja od insekata, grada i drugih mehaničkih povreda. Simptomi se manifestuju u vidu smeđih pega koje se proširuju u obliku koncentričnih krugova, tkivo unutar pega nektotira a na površini se mogu videti sporonosna tela gljive. Napadnuti plodovi gube vodu, smežuravaju se i suše, ostaju na granama ili opadaju na površinu zemlje.

Kod sorti koje imaju dugo otvorenu čašicu, zaraza često dopire i do semene lože pa trulež počinje od unutrašnjosti ploda. Zbog toga takvi plodovi u prvo vreme spolja izgledaju zdravi, bolest ostaje maskirana i može se videti njihovim presecanjem. Plodovi jabuke i kruške su najosetljiviji u kasnijim fazama sazrevanja ali i u toku skladištenja.

Gljiva prouzrokovač truleži jabučastog voća prezimljava u obliku micelije u inficiranim trulim, mumuficiranim plodovima koji ostaju u zasadu. Konidije se u proleće prenose pomoću vetra, kiše ili insektima i pri povoljnim uslovima vlažnosti ostvaruju nove zaraze. Patogen se može širiti i putem micelije s ploda na plod na mestu njihovog dodira.

U cilju smanjenja infektivnog potencijala patogena za sledeću sezonu preporuka je da se u voćnim zasadima sakupe i unište mumificirani plodovi. Tokom vegetacije je značajno zaštiti plodove  od insekata i drugih faktora koji dovode do njihovog povređivanja. U fazama sazrevanja ploda sprovode se hemijske mere zaštite a u cilju sprečavanja infekcije ploda prouzrokovačima ove i drugih vrsta truleži u skladištu.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18