Kvalitet mesa mladih svinja zavisi od rase i ishrane

Za razliku od tova za bekon, ili tova starijih svinja, tov mladih svinja za meso je kod nas najznačajniji.

Ovaj tov započinje sa 25 kg a završava se sa 100-115 kg. Za ovo se koriste rase koje se odlikuju dobrim prirastom i konverzijom.

Za tov se odabiraju dobro razvijena, zdrava grla koja imaju dobar apetit. Takođe je bitno izabrati jedinke u istom uzrastu koje su naprednije. Manja grla istog uzrasta sporije napreduju, pa se tako i tov produžava ili se dobiju grla manje telesne mase. Grla za tov treba da imaju dobar apetit, da su zdrava, vitalna i da imaju glatku, sjajnu čekinju. Zakržljala i avitalna prasad se ne koriste za tov. Ne treba toviti grla sa hernijama, naročito pupčanim. Potrebno je da se grla vakcinišu dok su još mlada.

Najbolje je da se prasad drže u manjim grupama i posle 60-70 kg. formira grupa slične telesne mase. Nekada se držalo po 20,30, pa i 40 grla zajedno u jednom boksu. Ustanovljeno je da to negativno utiče na prasad, pa se preporučuje da grupe budu manje.

Kvalitet mesa najviše zavisi od rase i ishrane.

Izvor: PSSS Srbije

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18