U Toplici počela jesenja setva

Jesenja setva na području Topličkog okruga počela je pre par dana. Planirano je da ovaj najvažniji poljoprivredni jesenji posao u Toplici bude obavljen na površini od oko 8.000 hektara. Optimalan rok za setvene radove je od  15. oktobra do 15. novembra.

Nakon prestanka padavina i stvaranja dubinske vlage toplički poljoprivrednici krenuli su sa setvenim radovima. Najveće površine, skoro 5.500 hektara naći će se pod ozimom pšenicom, izjavio je savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo u Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi (PSSS) Prokuplja Radovan Bjelica i preporučio ratarima da seju merkantilnu-semensku pšenicu, a ne pšenicu sa „tavana“.

Prema njegovim rečima prinos i kvalitet pšenice je veći i bolji kada se seje semenska pšenica.

Planirano je da se ozimi ječam bude posejan na površini od blizu hiljadu hektara, dok bi se preostale površine našle pod tritikalom i drugim ratarskim kulturama.

Pre upotrebe mineralnih đubriva Bjelica preporučuje da se prvo obavi agrohemijska analiza zemljišta, koja je besplatna.

Koja mineralna đubriva i u kojoj količini da se upotrebi ratari bi trebali da primene nakon analize zemljišta, rekao je on i preporučio upotrebu đubriva sa manjim sadržajem azota, a većim fosfora i kalijuma.

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18