Umetnost u šoljici kafe

Umetnost crtanja na kafi danas se naziva „late art“. Postoje mnogobrojni načini crtanja po kafi, sa šablonima, bojama, oslikavanje cveća, srca ili šara…. Baristi često idu i na obuke za crtanje po kafi, potroše se kilogrami i kilogrami kafe na učenje, a mušterije su spremne da plate više, ukoliko je njihova slika na kafi jedinstvena.

Milan Simić iz Sombora je sam svoj majstor i njegovi sugrađani su oduševljeni talentom koji pokazuje uz svaku jutarnju kafu.

Pre godinu i po dana Simić je umesto čitanja novina uz jutarnju kafu iz hobija počeo da crta po kafi, odnosno peni. Za dobar crtež potrebna mu je, kaže, dobra kašika i dobra pena. Svoje umeće  naziva „kašikanjem“. Uvek radi spontano i nema jasnu sliku onoga što će nacrtati. 

Njegove kafe imaju svaki put drugačiji izgled. Sugrađani su se zainteresovali za ono što radi pa je u jednom lokalu napravljena i izložba dosadašnjih likova iz šoljica kafe. Uspeo je i na zahtev prijatelja da naslika glavnu ulicu u Somboru ali to, priča, izuzetno teško. Pena se topi i mora se raditi vrlo brzo kako bi se linije zadržale. 

„Ovi crteži pokazuju prolaznost umetnosti, za dva minuta oslikaš, pošećeriš i prvim gutljajem kafe, umetnost nestaje“, priča ovaj neobični Somborac, koji u slobodne vreme voli da crta ali koristi nesvakidašnje materijale kao npr. folije od tableta.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18