Srbija nastavlja saradnju s Francuskom u vinskom sektoru


Studijska grupa iz Istočne Srbije i Šumadije tokom ove nedelje posetila je Južnu Francusku, kako bi se uspostavila saradnja i razmenila iskustva između ovih regiona u oblasti turizma, vinarstva i promocije kulturnog nasleđa.
U saopštenju organizatora projekta „EU zaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“, u sklopu koga se i odvija poseta, ističe se da je cilj projekta da se primeri turistička ponuda i praksa vinarskog regiona Južne francuske prenesu i u Istočnu Srbiju i Šumadiju.
Gosti iz Srbije imali su priliku da se upoznaju sa Gajakom, jednim od najstarijih vinograda u Evropi koji je uz dugu tradiciju razvio vinski turizam, objedinivši ponudu sa kulturnim nasleđem.
Upravo ovaj model spajanja vinskog i kulturnog turizma je značajan za studijsku grupu, kako bi postojeća znanja i veštine iz ove oblasti podigla na viši nivo.
Kako se navodi, istočna Srbija i Šumadija obiluju znamenitim kulturnim spomenicima, ali i dugom tradicijom u proizvodnji vina, te su im susreti sa kolegama iz Francuske omogućili da saznaju više o objedinjenim ponudama vina i kulturnog nasleđa, kao turističkih potencijala.
„Ono što je najvrednije u Gajaku je autohtonost grožđa. Imamo udruženje od 300 vinara i 110 podruma i dve zadruge. Od 2010. godine se bavimo vinskim turizmom i trudimo se da povežemo ugostitelje i vinare, kako bi se što bolje promovisao ovaj naš region,“ rekla je koordinatorka za vinski turizam u Gajaku Oreli Šalman.
Studijska grupa je obišla i kameno selo Pujselsi koje je nakon restauracije postalo turistička atrakcija, učesnici na projektu iz Srbije podelili su u saopštenju svoja iskustva.
„Pristup objedinjavanja svega onoga što teritoriju karakteriše je upravo ono što je nama falilo u našem lancu“, rekla je predstavnica Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja Nataša Ðorđević.
Saopšteno je da Rajačke pivnice imaju potencijal da kao i Gajak i Pujselsi budu turistička atrakcija vinskog turizma i kulturnog nasleđa, a Kristina Lukić, koja uskoro otvara vinariju na Rajačkim pivnicama, poručila je da će se ugledati na svoje kolege iz francuske.
„Oni su iskoristili sve što su mogli, i kulinarstvu i vinarstvo i aktivnosti. Na sve moguće načine su iskoristili teritoriju. Tako bismo i mi mogli,“ zaključila Lukić.
Sistem udruživanja u kooperative, Francuzi su pokrenuli kako bi svaki član mogao da profitira, a naši privrednici iz domena vinarstva, poljoprivrede i turizma slediće njihov primer, radi unapređenja ovih sektora širom naše zemlje.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18