Jedinstven model zadrugarstva u Srpskom Itebeju

Zemljoradnička zadruga „Mrkšićevi salaši“ iz Srpskog Itebeja, je poslovnim konceptom „od njive do trpeze“, razvila nekoliko delatnosti i zaposlila trećinu radno aktivnog stanovništva sredine u kojoj posluje.

Pružajući egzistencijalnu sigurnost za više od 300 zaposlenih, zadruga Mrkšićevi Salaši u Srpskom Itebeju predstavlja ekonomsku polugu razvoja tog dela Srednjeg Banata.

Kroz široku lepezu delatnosti od biljne proizvodnje, skladištenja i sušenja žitarica, pekarstva, mesne industrije, mreže maloprodajnih objekata, do turizma i ugostiteljstva svoje poslovanje bazirali su na konceptu „od njive do trpeze“.

Takav model zadrugarstva jedinstven je ne samo u Srbiji, nego i u regionu ističe predsednica Zadružnog saveza Vojvodine Jelena Nestorov.

Ratarsku proizvodnju zasnivaju na površini od četiri hiljade hektara uključujući i kooperante kojima pružaju značajnu podršku.

Investicija izgradnje pogona za preradu mesa vredna je šest miliona evra, a taj veliki poslovni poduhvat omogućiće otvaranje još stotinu radnih mesta.

Izvor: RTV

Foto: Zemljoradnička zadruga „Mrkšićevi salaši“

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18