Drugi Škembe-fest u Kikindi

U duhu tradicije i gurmanskih običaja severa Banata, grupa Kikinđana pokrenula je prošle godine zanimljivu kulinarsku manifestaciju Škembe-fest. Priprema škembića je rezervisana samo za prave kulinarske majstore, uz neizbežne male tajne tokom same pripreme. Drugi Škembe –fest u Kikindi okupio je proteklog vikenda 11 ekipa.

„To je bila moja ideja, uz par prijatelja. Svi znamo da kuvamo riblju čorbu, pasulj, gulaš, ali škembići, to je specijalno jelo. Ove godine ima 11 ekipa – iz Zrenjanina, Nakova, Ruskog Sela, Novih Kozaraca i ekipe iz Kikinde.“ – kaže Milorad Šibul, organizator Škembe-Festa u Kikindi.

Škembe ili burag je zapravo želudac preživara, koji se za pripremu škembića ostavlja par sati u hladnoj vodi, uz dodatak sirćeta ili različitih začina. Potom sledi kuvanje bar tri sata, a zatim dalja priprema za paprikaš, gulaš, škembiće u saftu. Iako je za mnoge omiljen gurmanski specijalitet, postoje naravno i oni koji ne znaju šta su škembići i kako se pripremaju. Mnogi ljudi kažu da ne vole škembiće, mada ih nikada nisu ni probali. Kako naglašava Milorad Šibul, škembići se vole ili ne vole, nema sredine.

Škembe-fest je, naravno i takmičarskog karaktera, ali važnije od nagrade je uživanje u gurmanlucima i druženju. A da se tradicija i običaji očuvaju i kroz kuhinju i različite specijalitete, potrudili su se svi učesnici drugog Škembe-festa u Kikindi.

„Malo da narod vidi i da oseti ono što je nekad bilo aktuelno za domaćine naše Vojvodine i Banata. Znači, škembići, nije Banat samo čvarak, mast, šunka, nego i škembići. Evo, na tradicionalan način se kuva. Od mlade govedine, uz dosta povrća i da se krčka.“ – rekao nam je Predrag Rackov, učesnik Škembe-festa iz Kikinde.

Uz prohladno jesenje vreme, krčkali su kotlići, poneka šerpa, ili što bi Banaćani rekli, dečiji bagrač. Nije bilo najvažnije biti najbolji, već uživati u prilici da se ljudi sretnu, druže i nasmeju.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18