Ukus kafe mogao bi da se promeni pod uticajem klimatskih promena

Kako se šoljica vaše jutarnje kafe našla na meti klimatskih promena i da li će uzgajivači u decenijama koje dolaze uspeti da isporuče tradicionalni kvalitet? Rezultati studije naučnika sa Univerziteta Tafts i Univerziteta u Montani mogli bi da pruže adekvatan odgovor.

Šoljica kafe je mnogima neizostavni užitak kojim započinju dan, bilo da je u pitanju instant, espreso, turska ili filter kafa. Ako ste jedan od ljubitelja ovog napitka, sigurno biste primetili ukoliko bi se prepoznatljiv ukus ili aroma izmenili. Jedna nedavna opširna studija otkriva na koji način klimatske promene mogu da utiču na seme kafe i čulni doživljaj napitka.

Sistematski pregled radova predvođen istraživačima sa Univeriteta Tafts i Univerziteta u Montani predstavlja sintezu dokaza iz 73 različite studije koje se bave različitim uslovima od značaja za uzgoj kulturno najpopularnijih sorti kafa (coffea arabica i coffea canephora). U radu analiziraju klimatske faktore koji utiču na životnu sredinu i razvoj biljke, kao i efikasne uslove upravljanja i prilagođavanja u cilju očuvanja kvaliteta semena kafe.

Autori ističu da je kvalitet kafe osetljiv na promene priliva svetla, nadmorske visine, koncentracije ugljen-dioksida, porast temperature, vodeni stres i dostupnost nutrijenata. Kada se neki od navedenih faktora menja, uočavaju se značajne promene u metaboličkoj aktivnosti biljke što ima uticaj na kvalitet ploda. Za više od milijardu ljudi koji piju kafu ovo znači promena u dobro poznatom ukusu.

Nedostatak prepoznatljivog ukusa na tržištu uticao bi na cenu kafe i njenu dostupnost. Međutim, najveći problem imaju uzgajivači od kojih se očekuje da isporuče tradicionalni kvalitet.

Klimatske promene, uzrokovane pojačanom emisijom gasova sa efektom staklene bašte, imaju značajan uticaj na razvoj biljnih kultura i poljoprivredne delatnosti širom sveta, što stvara problem i zemljoradnicima i potrošačima. Nove klimatske norme diktiraju uslove kojima zemljoradnici moraju da se prilagode, zbog čega dolazi do postepenog geografskog pomeranja uzgoja kultura sa njihovih uobičajenih podneblja. Dublje naučno razumevanje ovakvih izazova omogućava da se uzgajivači pripreme na promene i umanje negativne efekte koji dolaze sa povećanjem prosečne globalne temperature.

Kao efikasna rešenja za očuvanje kvaliteta pred izazovom globalnog rasta prosečne temperature istraživači ističu agrošumarstvo, uzgajanje klimatski-otpornijih kutura i integrisano upravljanje pesticidima i đubrivom. Navedene strategije daju opravdanu nadu da se kvalitet može očuvati ili unaprediti, a uzgajivačima olakšati da odaberu najefikasniji pristup na osnovu naučnih činjenica. Dodaju i da je za napore da se umanje negativni efekti klimatskih promena na seme kafe neophodno uključuti sve učesnike „od farme do šoljice“.

Autor: Srđan Vejnović

Izvor: KLIMA101

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18