Španski sir olavidia proglašen za najbolji na svetu


Meki španski kozji sir, po imenu olavidia, zauzeo je prvo mesto na ovogodišnjem takmičenju za najbolji sir na svetu i oduševio sudije World’s Best Cheese nadmetanja.
Pobednički sir sadrži plemenitu plesan penicillium candidum i ima karakterističan sloj pepela od koštica masline koji prolazi kroz njegovu sredinu, prenosi portal „Vino&Fino“.
Na drugom mestu je meki sir kuće Fromagerie Berthaut iz Francuske, na trećem mestu je gauda odležana u pećini iz Holandije, a prošlogodišnji najbolji sir bio je rogur river blue, organski plavi sir iz Oregona u SAD.
„Poželeo sam da idem u krevet s njim“, rekao je britanski sudija Džejson Hajnds, jedan od 250 sudija na velikom takmičenju.
„Ovaj sir me je očarao i ukrao mi srce. Nije sličan ničemu što sam ranije video. Njegov izgled je tako originalan, sir je mastan i zavodljiv“, dodao je sudija.
Sir koji je osvojio međunarodni žiri delo je jednog malog španskog proizvođača sira u porodičnom vlasništvu, po imenu Quesos y Besos, što u prevodu znači sirevi i poljupci.
Ova kompanija počela je sa radom pre samo pet godina u južnoj Španiji.
„Sve što radimo inspirisano je ljubavlju prema našoj porodici, uključujući i naziv naše firme, tako da je ovo jedan veoma poseban trenutak za nas“, rekla je glavni proizvođač sira Silvija Pelaez na ceremoniji dodele nagrada održanoj u Španiji.

Izvor: Tanjug

Foto: alqueso.es

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18