Rumenačka pihtijada sledeće subote

Promocija Rumenačke pihtijade održana je u centru Novog Sada, a organizatori su poklanjali slani želatin i tako pozivali sve ljubitelje da se sledeće subote pridruže manifestaciji, koja će se održati u Rumenki.

Osamnaesta Rumenačka pihtijada međunarodnog je karaktera, a pored takmičara koji će se boriti za najukusniju pihtiju, manifestaciji će prisustvovati i kulturno-umetnička društva i domaći preduzetnici, koji će izložiti razne gurmanske proizvode. Iako pihtije preferiraju uglavnom stariji sugrađani, postoje brojni benefiti za koje mladi možda i ne znaju.

„Što kažu, pihtije idu sa godinama, ali dobro bi bilo i mlađi nekad da uzmu pihtije, zbog zglobova, zbog mišića, zbog kože, ima belančevina koje su korisne, tako da preporučuje se bar jednom godišnje da se konzumiraju“, kaže Bogdan Jančević, član organizacije Rumenačke pihtijade.

Za pihtije je oduvek važilo jedno pravilo. Ili ih obožavate ili ih niste ni probali. Ovaj specijalitet karakterističan je za hladno vreme, a u Srbiji se uglavnom služi kao predjelo. Domaćini koji obeležavaju zimske slave kažu da bez pihtija nema dobre trpeze.

„Savršena pihtija uglavnom je od prasice, od nje mora biti i mora biti prozirna, pihtijasta, da ima ukus dobar, da je od dobrog materijala, da nije nešto loše, bajato, to je prava pihtija. Još da se doda belog luka i aleve paprike, onda je pravi ugođaj“, ističe Jančević.

U kvalitet rumenačke pihtije ćete moći da se uverite sledeće subote. Manifestacija počinje od 10 časova, na košarkaškom terenu u Ulici Cara Lazara.

Izvor: RTV

Foto: rumenackapihtijada.rs

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18