Ako vam se uveče pije kafa, probajte zamenu koja vas neće razbuditi. Zdrave zamene za kafu nisu samo kakao i čaj. Može da se napravi i „kafa” od žira ili leblebija. Nutricionisti otkrivaju sve o napicima koji mogu biti dobar i zdrav izbor, čak i pred spavanje.
Kada pokušavate da smanjite konzumiranje kafe ili je potpuno izbacite iz upotrebe, obično se traže zamene za pravu, domaću kafu. Neke od najčešćih zamenskih varijanti su čaj ili kakao, a u emisiji RTS Ordinacija od nutricioniste i fitoterapeuta Verice Todorović, saznali smo i za brojne druge opcije.
Jeste li znali da kakao može da se skuva identično kao i domaća kafa? Dakle u vodu koja provri u džezvi, doda se kafena kašičica kakaoa i prokuva. Kao i kod pripreme domaće kafe, neko više voli da kafu doda u hladnu vodu i prokuva sve zajedno, dok neko radije kafu doda proključaloj vodi.
Verica Todorović preporučuje da se kakao stavi u hladnu vodu i kuva, a kada provri ostavi nekoliko minuta da sve zajedno ključa. Njen savet je da se ne dodaje mleko, dok je za sladokusce preporučljiv dodatak med umesto šećera.
Osim kakaoa, ostale moguće zamene za kafu su: žir, cikorija, leblebija, ječam i raž.
Žir je zdrav i to za svakoga, a spada u superhranu, pošto u sebi sadrži veliku količinu minerala, ugljenih hidrata, proteina i masti.
„Od minerala bih izdvojila kalijum, natrijum, magnezijum i kalcijum. Zna se da su to elektroliti koji imaju funkciju da balansiraju tečnost u našim ćelijama“, rekla je Todorovićeva, i dodala da žir sadrži dosta gvožđa i hroma.
Sve ovo ukazuje da je upotreba žira kao zamene za kafu preporučljiva naročito za one koji imaju problem sa dijabetesom i anemijom.
„Ako smo umorni, kafa od žira zna lepo da nas umiri, baš kao i one koji imaju problema sa nesanicom ili nemirnim snovima“, pojasnila je Todorović.
Za razliku od klasične kafe, ovaj napitak ne sadrži kofein, i upravo se zato preporučuje pred spavanje. Ovako spravljena zamena za kafu dosta je zastupljena među Italijanima i Nemcima, naročito Bavarcima.
Mleveni žir najčešće se može pronaći u prodavnicama zdrave hrane, ali se može i samostalno pripremiti. Kako god ga nabavili, recept za pripremu napitka kao zamene za kafu je praktično isti kao i za domaću kafu: za šoljicu ovog toplog napitka potrebno je u vodu staviti kašičicu kafe, ili u ovom slučaju „kafe“ od žira.
Neko više voli da prah stavi u hladnu vodu, dok drugi radije zakuvaju kafu tako što u kipuću vodu dodaju prah, bilo da je prava domaća kafa ili ova od žira. Nutricionistkinja savetuje da se u hladnu vodu stavi kašičica i po mlevenog žira za jednu šoljicu napitka.
Ovu „kafu“ moguće je zasladiti, baš kao i onu domaću na koju smo navikli. Ovog puta Todorović preporučuje da se koristi med ili organski kokosov šećer, za koji podseća da ima nizak glikemijski indeks i da istovremeno sadrži minerale i vitamine.
Podvlači da bi beli šećer trebalo da izbegnemo. Kako ovaj napitak ne sadrži kofin, neće nas rasaniti, te se preporučuje za smirenje pred spavanje kako bi obezbedio miran san.
Osim kao zamena za kafu, prah ili brašno od žira, može da se koristi i kao glavni sastojak za namaz. Deca ga obožavaju i zato je predlog da im se ponudi kao zdrava užina.
Sastojci za namaz od žira: 100 grama meda, 100 grama brašna od žira. Naravno, može da se napravi i više namaza, ali svakako odnos meda i brašna treba da bude u srazmeri 1:1, odnosno koliko se stavi meda, toliko treba da bude i brašna.
Napitak od cikorije preporučuje se osobama koje imaju povišen šećer u krvi, jer ona reguliše nivo glikemije u krvi, kaže nutricionistkinja. Takođe, ova biljka sadrži inulin – prebiotik koji je odlična hrana za dobre bakterije, dok istovremeno uništava loše bakterije. Inulin poboljšava i apsorpciju kalcijuma, a kao složeni ugljeni hidrat daje slatkast ukus, pa dodatno zaslađivanje nije potrebno.
Verica Todorović naglašava da trudnice ne bi trebalo da koriste cikoriju, odnosno da bi mogle da je koriste uz izvestan oprez i konsultovanje sa stručnjakom. Za razliku od inulina koji sadrži cikorija, onaj inulin koji je izolovan u prahu, čak pogoduje trudnicama, pa i bebama, te izolovani inulin svi mogu da koriste.
Kuva se isto kao i sve ostale zamene za kafu, a treba imati na umu da leblebija ne sadrži gluten, pa je pogodna za sve one koji ga iz nekog razloga ne konzumiraju. Todorovićeva je otkrila da su Italijani ljubitelji leblebije kao zamene za kafu.
Ovaj napitak opisuje kao kremast i naglašava da leblebije sadrže minerale i grupu vitamina B, kao i lecitin, za koji kaže da pomaže u regulaciji lošeg holesterola, baš kao i u regulisanju masnoće.
Ipak, treba znati da leblebije sadrže purin, koji treba izbegavati u slučaju kad neko ima povećanu mokraćnu kiselinu, pesak ili kamen u bubrezima. Međutim, čak i ljudi sa ovim problemima mogli bi da popiju jednu do dve šoljice ovog napitka nedeljno bez bojazni. Kako sadrži kalcijum, magnezijum i gvožđe, smatra se da, baš kao i žir, leblebija može uticati na status gvožđa u krvi.
Poznato je da se raž i ječam često dodaju u klasičnu kafu, međutim, ove žitarice mogu se i samostalno ispeći i samleti, pa se tako dobijeni prah može koristiti kao i prethodne zamene za kafu.
Napomena je da ječam i raž sadrže gluten, pa je zato potreban oprez za one koji ga izbegavaju. S druge strane, i ječam i raž sadrže minerale i vitamine, ali i sumpor.
U videu pogledajte detaljnije kako se priprema koja od ovih zamena za omiljeni topli napitak, ali i kako pasionirani ljubitelj kafe prihvata ove nove ukuse.
Izvor: RTS
Foto: Pixabay