Zrenjanin: Dubina oranja zavisi od tipa zemljišta i useva

Nakon jesenje setve, slobodne parcele koje su planirane za prolećnu setvu, treba nađubriti mineralnim ili stajskim đubrivom i poorati. Prednost zimskog oranja je višestruka, a najviše se ogleda u stvaranju sitne mrvičaste strukture zemljišta usled dejstva mraza i akumulacije zemljišne vlage. Optimalna dubina oranja se menja u zavisnosti od tipa zemljišta, kao i od zahteva planiranog useva. Okopavine i neke krmne biljke zahtevaju oranje oko 25cm, a šećerna repa, lucerka, krompir oko 35 cm.

Oranjem na površinski sloj izbacujemo korenje korovskih biljaka koje će pri dejstvu niskih temperature smrznuti. Ako se na vreme obavi oranje, na proleće dobijamo dobre uslove za laku i brzu predsetvenu pripremu i samim tim dobijamo vreme da prolećne kulture posejemo u optimalnom roku.

Oranjem se obezbeđuje aeracija zemljišta što je bitan faktor za delovanje mikroorganizama i bolju razgradnju žetvenih ostataka.

Efekat unošenja đubriva u jesen pod brazdu je u toliko bolji što se na taj način u zonu korenovog sistema biljaka obezbeđuje hranivima za početan porast i razvoj mladih jarih useva.

Predsetveno đubrenje često, pri nedostatku prolećnih padavina, ostaje na isušenom površinskom sloju oranja i samim tim je nedostupno korenovom sistemu biljaka.

Zbog sve učestalijih sušnih proizvodnih godina i neravnomernih raspodela padavina u toku godine, kao i nedostataka zalivnih sistema i vetrova pogotovo u Srednjobanatskom regionu, neophodno je sačuvati vlagu zemljišta. Pravovremenim zatvaranjem brazde, to ćemo svakako uspeti. Zatvaranje brazde se obično radi kada vrhovi brazde postanu sivkase boje, ali u zemljištu još ima vlage. Zatvaranje brazed se obavlja setvospremačima ili lakim drljačama jer se zadire samo u površinski sloj zemljišta od 3 do 5 cm.

Parcela se na taj način poravnava, pokorica se razbija i zemljiše se sitni, tako da se i korovske biljke koje niču iz semena, podstiču na nicanje, i u kasnijoj obradi se mehanički ili hemijski uništavaju, što smanjuje nihovu nihovu brojnost koja je jako izražena u prolećnoj vegetaciji.

Piše: Ivan Nan, dipl. inž. biljne proizvodnje, PSS Zrenjanin

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18