Šumadijsko ocenjivanje voćnih rakija

„Treće Šumadijsko ocenjivanje kvaliteta voćnih rakija“ održaće se od 24. do 28. novembra, u organizaciji Regionalne asocijacije proizvođača rakije „Šumadijska rakija“, najavljeno je u Regionalnoj privrednoj komori Kragujevac.

Na konferenciji na kojoj je najavljena manifestacija govorili su direktor Privredne komore Srbije – RPK Kragujevac Predrag Lučić,  predsednik Regionalne asocijacije proizvođača rakije „Šumadijska rakija“ Goran Mijailović i direktorka Centra za strna žita dr Zorica Jestrović.

Rakije će po prvi put ocenjivati dve nezavisne komisije. Prva ekspertska i druga sastavljena od somelijera, barmena i blogera. Nagrade za najbolje ocenjene voćne rakije biće dodeljene na „Drugom šumadijskom festivalu rakije“ koji će biti održan 11. decembra u Kragujevcu.

– Kako je istaknuto, voćne rakije su sve traženije i sve popularnije na domaćem, ali i na ino – tržištu, a Srbija i posebno Šumadija imaju veliki potencijal u ovoj proizvodnji. To je, kao poslovnu šansu, do sada prepoznalo 24 proizvođača iz Šumadije.  Udruživanjem je podignut nivo međusobnog poverenja i saradnje članova, a svaka prilika se koristi za novu promociju šumadijskih voćnih rakija, posebno čuvene šljivovice kojoj je Ministarstvo poljoprivrede priznalo geografsku oznaku – „Šumadijska šljivovica“ – kažu u Regionalnoj privrednoj komori Kragujevac.

Sve ove aktivnosti prepoznaje i podržava lokalna samouprava, pa je iz tog razloga Gradska uprava Kragujevca i ovog puta odlučila da finansijski pomogne organizaciju ovog događaja.

Mnoge voćne rakije proizvedene u destilerijama članova Asocijacije već su nagrađivane na festivalima i sajmovima. A, kako je rečeno, vreme je da se one ponovo nađu na ocenjivanju, koje će biti održano u Vinsko-rakijskom habu u Kragujevcu, od 24. do 28. novembra.

Na ocenjivanje su pozvani svi registrovani proizvođači jakih alkoholnih pića iz cele Srbije, a po prvi put ocenjivaće se sprovesti prema izmenjenim kriterijumima koji su sadržani u Pravilniku o ocenjivanju kvaliteta jakih alkoholnih pića Regionalne asocijacije proizvođača rakije „Šumadijska rakija“. Po rečima Gorana Mijailovića, predsednika Regionalne asocijacije proizvođača rakije „Šumadijska rakija“, očekuje se više od 100 prijava iz cele Srbije.

Važna novina je da će se nakon prijave, uzorci za ocenjivanje u originalnim pakovanjima preuzimati iz maloprodajnih i ugostiteljskih objekata. Dakle, uzorke, neće dostavljati vlasnici destilerija. Ovakav način uzorkovanja, po rečima organizatora pružiće najobjektivniju sliku o kvalitetu voćnih rakija i najrealniji uvid u kvalitet koji se nalazi na  tržištu.

Nakon ocenjivanja, najkvalitetnije rakije svrstaće se u prestižnu grupu. Rok za prijavljivanje je 20. novembar.

Foto: sumadijskarakija.org

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18