Zakon o sezonskim poslovima u poljoprivredi suzbija rad na crno


Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je Zakon o angažovanju sezonskih radnika u poljoprivredi idealno rešenje za suzbijanje rada na crno, a da su pri tome zadovoljni i radnici i privatni sektor i država.
Gostujući na panelu u okviru završne konferencije projekta „Javno-privatni dijalog za razvoj“ u beogradskom hotelu „Metropol“, Nedimović je naveo da je ovaj Zakon sproveden na inicijativu privatnog sektora, a u saradnji sa NALED-om.
„Od ovog Zakona nema boljeg rešenja jer od njega država ima koriti, sistem prijave radnika je jednostavan i nema više potrebe da inspekcija juri neprijavljene radnike“, kazao je ministar.
Objasnio je da je problem sa sezonskim radnicima uvideo još dok je bio na funkciji predsednika opštine, kada su mu se poljoprivrednici javljali sa problemom isplate sezonskih radnika koja je obavljana „na crno“, kao i sa problemom povreda na radu neprijavljenih radnika.
Dodao je da se kada je počeo da vrši funkciju ministra obratio NALED-u za pomoć i istakao da se ovim Zakonom reguliše i pitanje angažovanja stranaca na koji dolaze u našu zemlju na sezonski rad.
Ovaj zakon, koji se primenjuje od 2019, donet je s ciljem da se poslodavcima olakša prijava radnika i do 2021. je prepolovio sezonski rad na crno.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18