Srpska kadarka, gotovo zaboravljena sorta

Stara srpska, gotovo zaboravljena sorta grožđa, od ovog vikenda ima svoj svetski dan. Najviše je ima u vinogradima na severu Bačke, a vino je dospelo i na tržišta Francuske, Amerike i Japana. Budućnost svetskog vinogradarstva i vinarstva je u autohtonom sortimentu, pa i vino od kadarke može biti naš izvozni i turistički potencijal.

Najveće površine pod kodarkom su u vinogradima porodice Tonković, na peskovitom zemljištu severne Panonske nizije. Vinogradi pod tom zaboravljenom srpskom sortom se smanjuju posle Drugog svetskog rata, a danas je najviše ima u Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj.

„Kadarka je stara srpska autohtona sorta grožđa koja vodi poreklo sa Skadarskog jezera. Po starim spisima zvala se skadarka. Vremeno se slovo s izgubilo i sada se zove kadarka. Trudimo se da negujemo sortu. U celom vinogradu od deset hektara je samo kadarka“, kaže Mladen Ćirić, iz vinarija „Tonković“ na Paliću.

U nekim delovima Srbije zovu je braničevka ili četereška, a Bugari su je krstili kao gmzu. Vinogradarima je veoma teška za gajenje, osetljiva je na bolesti sa tankom pokožicom i zbijenim grozdovima.

„Kadarka kao jedno elegantnije vino danas značajno doprinosi nama somelijerima da preporučimo strancima, koji tragaju za nečim specifičnim i lokalnim. Može da bude alternativa svetskim sortama, poput velikog francuskog pino noara“, navodi Marko Marjanović, vinski bloger.

Od kadarke se može napraviti belo, roze, crveno, desertno i penušavo vino. Veoma je harmonično sa velikim potencijalom odležavanja.

„Kadarke često imaju u sebi arome crvenog voća, višnje, maline, trešnje. Osim toga imaju jako dobre začinske note, lepe kiseline, lepu svežinu, malo bojenih materija i jednu završnicu koja je jako začinska i dobra je za uparivanje sa hranom i sa lokalnim specijalitetima pre svega“, objašnjava Vuk Vuletić, somelijer.

Kadarka može da bude monosortna, ali je odlična i u kupažama. U vinogradima bi trebalo očekivati sve veći broj čokota ove sorte što će pomoći njenom oživljavanju.

Izvor: RTS

Foto: Vinarija Tonković

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18