U organizaciji Regionalne asocijacije proizvođača rakije „Šumadijska rakija“ najavljeno je „Treće Šumadijsko ocenjivanje kvaliteta voćnih rakija“ koje će biti održano u Kragujevcu od 24. do 28. novembra. Na ocenjivanje su pozvani svi registrovani proizvođači jakih alkoholnih pića iz cele Srbije, a po prvi put ocenjivaće se sprovesti prema izmenjenim kriterijumima. Uzorci za ocenjivanje u originalnim pakovanjima preuzimaće se iz maloprodajnih i ugostiteljskih objekata.
Prema rečima Gorana Mijailovića, predsednika Regionalne asocijacije proizvođača rakije „Šumadijska rakija“, očekuje se više od 100 prijava iz cele Srbije, a važna novina je da uzorke neće dostavljati vlasnici destilerija, koji se prijavljuju na ocenjivanje, već se oni biti uzimani iz prodajnih objekata.
„Ovakav način uzorkovanja pružiće najobjektivniju sliku o kvalitetu voćnih rakija i najrealniji uvid u kvalitet koji se nalazi na tržištu. Rakije će po prvi put ocenjivati dve nezavisne komisije. Prva ekspertska i druga sastavljena od somelijera, barmena i blogera. Nagrade za najbolje ocenjene voćne rakije biće dodeljene na „Drugom Šumadijskom festivalu rakije “ koji će se održati 11. decembra ove godine u Kragujevcu, izjavio je Goran Mijaijlović.
Voćne rakije su sve traženije i sve popularnije na domaćem, ali i na inostranom tržištu. Srbija i posebno Šumadija imaju veliki potencijal u ovoj proizvodnji. To je kao poslovnu šansu do sada prepoznalo 24 udružena proizvođača iz ovog regiona, čijoj je šljivovici Ministarstvo poljoprivrede priznalo geografsku oznaku „Šumadijska šljivovica“. Ocenjivanje će biti održano u Vinsko-rakijskom habu u Kragujevcu u Kući Đure Jakšića.
Biljana Nenković
Foto: Biljana Nenković