Lešnik iz Banata tražen i u inostranstvu

Na područjima u Vojvodini gde zemljište nije pogodno za žitarice uzgajaju se voće i druge kulture. Lešnici i proizvodi od košunjavog voća sve su traženiji i na stranom tržištu, pa ima profita čak i kada je rod, kao ove godine zbog suše, umanjen za trećinu.

Aleksa Raca ima 23 godine, apsolvent je na novosadskom Poljoprivredniom fakultetu, ali i jedan od desetak uzgajivača lešnika u selu Nakovu kod Kikinde.

Plantažu od 2,8 hektara je zasnovao pre šest godina i trenutno se uzgajaju četiri sorte lešnika. Reč je o organskoj proizvodnji, a uz primenu agrotehničkih mera i zalivnih sistema, u proseku sa jednog hektara dobije tonu i po lešnika.

„Osobenost lešnika je da je veoma otporan na mraz, do 16 stepeni u minusu on može da podnese temperaturu. Zemljište na ovom lokalitetu je prevashodno peskovito što pogoduje lešniku“, objašnjava Aleksa Raca.

Pre godinu dana Aleksa je počeo i preradu lešnika. Trenutno to jedini radi u Nakovu, a specijalizovane mašine i oprema mu omogućuju preradu i drugog koštunjavog voća. Svi su proizvodi bez aditiva i konzervansa.

„Lešnikov puter koji se pravi od čistog pečenog lešnika, hladno ceđeno ulje lešnika i nešto novo kod nas – to je med i lešnik što je zamena za klasičan krem“, dodaje Aleksa Raca.

Dodaje da, pored lešnika koji gaje, na jednoj manjoj plantaži imaju kajsije od kojih se dobija hladno ceđeno ulje koštice kajsija koje je, kaže, po svojim svojstvima veoma lekovito.

„Takođe nabavljamo badem i kikiriki za proizvodnju potpuno prirodnih putera“, priča Aleksa Raca.

Proizvodnja lešnika postala je porodični posao od kojeg se može lepo živeti i već im se nudi plasman robe za izvoz. U porodici Raca planiraju proširenje prerađivačkih kapaciteta, ali i podizanje novih plantaža, ne samo lešnika već i kajsija, badema i kikirikija.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18