Proizvođač „Mocart kugli“ ide u stečaj

Kompanija „Salcburg čokolade“ iz Grediga, poznate po proizvodnji Mocart kugli, podnela je kod pokrajinskog suda u Salcburgu, zahtev za stečaj.

Zbog ovog neočekivanog kraha sindikalci, zajedno sa radničkim savetom i menadžmentom planiraju da razgovaraju o situaciji i informišu zaposlene.

Iako je proteklih godina preduzeće beležilo dobit, prošle godine ga je pandemija teško pogodila, napisao je direktor Kristijan Šigerl.

Zbog značajno smanjenog broja turista, manifestacija i proslava je došlo do pada prodaje čokoladnih proizvoda, a tako i Mocart kugli.

Pad obrti iz prošle godine moglo je samo delimično biti kompenzovano u novoj poslovnoj godini, međutium, i pored novih klijenata u izvozu i državne korona pomoći i ove godine, zbog prošle beležiće se ogroman gubitak.

„Aktuelni lokdaun i značajni rast cena sirovina, energije, plata, troškova logistike, materijala za pakovanje su dalji razlozi“, dodao je Šigerl i dodao da se zaposlenima ne mogu isplatiti novembarske plate, kao ni božićni dodatak.

Inače ovo preduzeće proizvodi „Bobi čokolade“, „Maria Terezija taler“ i „Salcburg konfiseri“.

Kompanija je osnovana 1897. pod imenom „Rajsigl fabrika slatkiša“ u gradu Salcburgu, i preseljena je 1956.u Gredig.

Izvor: Tanjug

Foto: original-mozartkugel.com

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18