Srednji Banat: Zastupljene stone sorte voća, osetljive na bolesti

Na malim poljoprivrednim gazdinstvima voće koje se uzgaja na okućnicama i vikendicima uglavnom završi preradom u rakiju, manji deo za zimnicu, a najmanji deo se potroši u svežem stanju. S tim u vezi proizvođači bi trebalo da više obrate pažnju na sortiment voća koji uzgajaju, i da prednost daju sortama voća koje obezbeđuju kvalitetniju rakiju. Kod nas su, iz nekog razloga, uvek više zastupljene stone sorte voća, sa krupnijim i atraktivnijim plodovima i većim prinosima, koje su osetljivije na bolesti, i daju rakiju uglavnom lošijeg kvaliteta.

Tipičan primer je šljiva. Pre se biraju krupnoplodne stone sorte kao što je „stenli”, „čačanska lepotica” itd, a zanemaruje naš lokalni genotip šljive zvane „itebejska”, čiji su potencijali za preradu u rakiju i džemove neuporedivo veći i bolji u odnosu na standardne stone sorte danas.

Razlog odbacivanja proizvođači navode sitniji plod, kasnije stupanje na rod, brzopropadljivi plodovi, tržišno neatraktivna sorta itd.

Međutim, za vikendaše i manje zasade je idealna jer ne zahteva visok nivo agrotehnike. Neka operacija nege može i da se „preskoči”, mnogo je otpornija na bolesti i štetočine, kalemljenjem može brzo stupiti na punu rodnost i poseduje, ono što je najvažnije za malo gazdinstvo, količinu i kvalitet za preradu u razne proizvode.

Svaka voćna vrsta ima svog sortnog predstavnika kao sinonim kvaliteta za preradu u rakiju i ostalo. Nekada se stoni i prerađivački kvalitet spajaju kao npr. kod kruške „viljamovka”. Za kajsiju je važna visoka rodnost i otpornost na mraz, pa je stare sorte zamenila uglavnom „novosadska rodna” kod nas, ali ona ni približno nema kvalitet za preradu u rakiju kakva ima „kečkemetska ruža”, koje još uvek ima u regionu oko Subotice. Dunja ima mali broj sorti, što je doprinelo da se očuva i održi sorta „leskovačka” sa najboljim osobinama za preradu kod nas i u svetu. Nepovoljnost kod nje je što je ugrožava bakteriozna plamenjača, i time zahteva izuzetno visok stepen posvećenosti u gajenju.

Kod jabuke je najpovoljnija situacija u smislu kvaliteta za preradu, ali i tu treba otvoriti „carstvo” autohtonih i starih sorti jabuka, sa dobrom otpornošću na bolesti i nepovoljne klimatske činioce. Pored proizvođača koji direktno odabiraju sortiment voća koji će gajiti, isti takav uticaj imaju i rasadnici voćnog sadnog materijala i svojom ponudom utiču na izbor ili „ne izbor” određene sorte za gajenje. Trebalo bi dobro promisliti oko izbora sorti za gajenje, jer kasnije se takva greška teško ispravlja, a proizvođači sami treba da sagledaju kako će upotrebljavati plodove voća i u skladu sa tim da se rukovode u izboru sortimenta.

Piše: Milinko Sinđić, PSS Zrenjanin

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18