O pretnjama opstanku medonosne pčele 10. decembra u Novom Sadu

Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“ uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu,   vodoprivredu i šumarstvo vojvodine u petak, 10. decembra organizuje stručni seminar pod nazivom: „Pretnje koje ugrožavaju opstanak  medonosne pčele“

Seminar će se održati u prostorijama Naučnog  instituta za veterinarstvo „ Novi Sad“, Rumenački put 20, u Novom Sadu, sa početkom u 9:30 sati.

“Najčešći uzroci trovanja medonosne pčele” tema je o kojoj će govoriti dr Radomir Ratajac dok će dr Milica Živkov Baloš pričati na temu “Toksični elementi kao rizik za preživljavanje medonosne pčele”. O virusima medonosne pčele u pčelinjacima u Srbiji govoriće dr Tamaš Petrović, dok će tema dr Jelene Petrović biti “Rezidue antibiotika, pesticida i PAH – ova u medu”. Sa temom “Američke kuge pčelinjeg legla i glavni rizici širenja u Srbiji” učesnici će biti upoznati na predavanju dr Vladimira Polačeka, a o “Detekciji rezidua mikroplastike – razvijanje metode za određivanje ftalata u medu” govoriće dr Brankica Kartalović. Vreme je rezervisano i za dr Igora Stojanova i temu “Kontrola I viabilnost uzročnika nosemoze pčela”. Seminar će biti završen predavanjem dr Željka Mihaljeva “Radioaktivne residue u medu” nakoj kojeg će uslediti diskusija.

Seminar će se održati uz pridržavanje svih  antiepidemijskih mera preporučenih od stručnog štaba, radi  ublažavanja posledica i širenje infekcije kovid-19 (obavezno nošenje maske i  poštovanje maksimalnog broja osoba u zatvorenom prostoru). Iz ovog razloga  broj učesnika na ovom seminaru je ograničen.

Svi koji su zainteresovani da prisustvuju ovom skupu,  na vreme treba da rezervišu svoje mesto,  slanjem mejla na adresu: vlade@niv.ns.ac.rs, a  u naslovu poruke treba da navedu “ Registracija na stručni seminar”, a  u samom  emailu navedite vaše ime i prezime i  vašu organizaciju/pčelarsko udruženje.

J.B.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18