Na jednu uzgojenu svinju, jedna poklonjena

Visoka cena hrane za životinje pravi velike gubitke za mnoge stočare. Tako prema rečima direktora Zadruge poljoprivrednika u Kovačici Miroslava Jonaša, tov svinja po prodajnoj ceni od 165 dinara za kilogram žive mere je više nego neisplativ.

– Cena je već duži niz godina niska. Ranije se još i moglo nekako kalkulisati dok je cena stočne hrane bila niska, a sada je zapravo ispalivost u minusu. Cena žive stoke je maltene duplo manja od cene koštanja njene ishrane. Ako uzgajite svinju, vi ste nekome drugome poklonili još jednu – kazao je Jonaš.

Kako bi donekle nadoknadili troškove sa farme i prodali po većoj ceni nego na veliko, preusmerili smo deo prodaje na domaćine u selu koji više ne tove svinje za sebe, žali se on.

– Po selu više nema gajenja svinja, znači, privatna lice su odustala sasvim od gajenja svinja – vajka se Jonaš.

Od nekada hiljadu grla u tovu, danas zadruga Poljoprivrednik Kovačica danas radi sa 20 odsto kapaciteta i to nam donosi gubitke kaže Miroslav Jonaš i poručuje su oni spremni da vrate puni kapacitet farme, ako dođe do oporavka tržišta.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18