Bački Monoštor: O korišćenju fondova za organsku poljoprivredu

U organizaciji Udruženja za proizvodnju organske hrane „Eco Energy“ iz Sombora i etno kuće“Mali Bodrog “ iz Bačkog Monoštora kao suorganizatora, 10. decembra 2021. godine biće održana radionica u okviru promocije projektnih aktivnosti.

Cilj radionice je unapređenje znanja poljoprivrednih proizvođača, preduzetnika i privrednih subjekata iz oblasti poljoprivrede za korišćenje pretpristupnih fondova Evropske unije, Grand seme finansiranja za razvoj poljoprivrede u Republici Srbiji, kao i domaćih fondova koji podstiču poljoprivredni sektor.

Nakon pozdravne reči domaćina, ekonomista mr Jovica  D. Kelić  govoriće o principima organske održive poljoprivrede – zdravstveno bezbedne hrane u okviru teme  „Izazovi i istina o hrani 21. veka“. „Tradicijom i običajima u budućnost “ naziv je teme u okviru koje će Jelisaveta Bešenji – Eržika govoriti o iskustvima ruralnog-eko-etno-agroturizma Etno kuće „Mali Bodrog”. Socijalno ekonomsko preduzetništvo „Klaster socijalnog preduzetnistva Vojvodine “ tema je prof. Siniše Tešića, dok će Predrag Sušić,  klaster menadžer udruženja PU “CBC Klaster” iz Sombora akcenat staviti na rad i benefit platforme Biomass place –  biljnih ostataka poljoprivredne proizvodnje. “Svaki projekat ima svoj put, odaberite pravi…” tema je o kojoj će izvestiti PR „Put jednog projekta“,  Milica Rajačić.

Početak radionice biće u 16 sati  u Etno kući „Mali Bodrog“ u Bačkom Monoštoru.

Piše. J: Bajšanski

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18