Насловна ВЕСТИ Смиље и мирише и лечи

Смиље и мирише и лечи

477

Смиље је, уз босиљак, једна од омиљених лековитих и мирисних биљака у нашем народу. Однедавно је поново у жижи интересовања, јер је есенцијално уље те биљке изузетно скупо, па су многи видели своју пословну шансу у узгоју смиља.

Смиље воли сунце, и самим тим, расте широм медитеранске обале. Успешно се гаји и у Србији. Прилично је скупо осушено и у малопродаји око 100 грама кошта 2.000 динара. Уље је још скупље. 

Момчило Антонијевић, новинар и народни травар, каже да је смиље фантастична пословна шанса за узгајиваче.

„Смиље се користи као одличан лек за јетру и може да помогне код озбиљних поремећаја у раду јетре“, рекао је Антонијевић.

Препоручује смиље у комбинацији са наном, као чај, пре јела и незаслађен. Додаје да смиље има антикоагулантно дејство и да је добро у борби против проширених вена.

У том случају се користи и као чај, у комбинацији са дивљим кестеном. Добро је, нарочито код модрица, и удараца, и етарско уље или мирисна вода смиља. Користи се утрљаваљем.

Смиље је благотворно за панкреас али је добро и против нагомилавања слузи у дисајним органима, као и за стимулацију лимфног система.

Када је реч о вирусима и бактеријама, смиље и ту може да помогне.

„За то би идеално било пити чај од смиља и инхалирати се есенцијалним уљем смиља“, поручује Антонијевић.

Осим тога, смиље је популарно на Медитерану као одлично средство против старења.

Серум за лице, за зрелу кожу против старења, се прави од хладно цеђеног уља дивљег шипурка и есенцијалног уља смиља.

У 30 милилитара уља шипурка додаје се осам капи етарског уља смиља. Добро се промућка и сипа у чисту суву флашицу од тамног стакла. Пожељно је да флашица има пипету. Опет промућкати и серум је спреман. Може се користити увече. На влажну кожу се ставља уз благу масажу и остави да упије. Антонијевић тврди да је у питању природна и ефикаста ствар.

Осим за лепоту коже, употреба смиља је препоручљива и код проблема са екцемом.

„Смиље се на велика врата враћа у моду и мислим да заслужује сву нашу пажњу“, закључио је Антонијевић.

Чај од смиља се прави тако што се две кафене кашичице смиља прелију са 2,5 децилитара кључале воде, промешати, поклопити и оставите да стоји 20 минута. Процедити и попити овај горки чај пола сата пре јела, незаслађен. Дневно се препоручују две до три шоље чаја, а кура траје од три до четири недеље.

Извор: РТС

Фото: Pixabay