Romanovske ovce troše manje hrane, a daju više jaganjaca

Ivica Jovanović iz Pločice je najveći uzgajivač ovaca u okruženju. Trenutno ima preko 200 grla rase romanovski, za koju kaže da je najisplativija. Zadovoljan je subvencijama koje daje država, a jedini problem mu je što ne može da zakupi dovoljno poljoprivrednog zemljišta.

Ivica Jovanović iz Pločice je pre četiri godine rasprodao koze i bergamo ovce koje je do tad imao, kupio iz uvoza 40 ovaca rase romanovski, čija je genetika češka, uložio oko 100.000 evra u izgradnju nove štale i kupovinu mehanizacije i tako započeo unosan posao.

Za ovu rasu kaže da je tražena, troši manje hrane od domaćih, ali što je najvažnije, daje više jaganjaca.

„Ja sam imao jedan primer da je ovca ojagnjila pet jaganjaca. To je za sad, ali to su mlade ovce, neke ojagnje i do šest. Imali smo i dosta četvorki. Retko se desi da ojagnji jedno“, navodi Ivica Jovanović, farmer.

Sva grla su umatičena, za svako se zna poreklo i Ivica o tome strogo vodi računa. Kako se ne bi mešala, ne izlaze na pašu. O svemu se brinu radnici.

„Imamo video nadzor, sve je pokriveno kamerama. Pratim tu iz kuće, a gore imamo još jednog radnika. Šakala ima okolo, ali nisu ušli jer imamo kerove, kavkaske ovčare“, navodi Rajko Tomašević, radnik.

Ivica jaganjce prodaje isključivo na veliko, klanicama ili za priplod. Zadovoljan je cenom, a očekuje da bude i viša, jer su i žitarice poskupele. Problem je što nema dovoljno zakupljene zemlje, na kojoj uglavnom seje detelinu lucerku, već mora da dokupljuje hranu.

„Ove godine mi je sledovalo 30 hektara da dobijem. Od toga su mi odbili 15 hektara moje zemlje, ali od 15 koje je trebalo da dobijem, dobio sam samo tri“, navodi Ivica Jovanović, farmer.

Država daje dobre subvencije. Novac kasni, ali stiže. Ako bude i obećanog povećanja, Ivica planira da proširi proizvodnju. Ima želju da napravi još jednu štalu, a ovaca može da bude i tri puta više nego do sad.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18