Mast od mangulice ne diže holesterol

Vojvođani organizuju svakog decembra tradicionalni Dan mangulice, a u mnogim selima biće organizovan sajam proizvoda od mangulice. To je prilika da se podsetimo zašto se meso mangulice smatra jednim od najzdravijih, a mast od mangulice slovi za oligomasti, pa je mnogi nutricionisti stavljaju ispred drugih masti životinjskog porekla, ali i ulja.

Nutricionistkinja Marija Rapajić, gostujući u Jutarnjem programu RTS, istakla je da se kod mangulica i prasića mast nagomilava oko stomaka, a unutrašnji deo je bez masti, poznat kao krtina. Tu mast nije protkana kroz mišiće i ona ne utiče na povišen holesterol.

„Kod mangulice je ta mast još bolje pozicionirana jer ona sadrži HDL holesterol, koji je dobar holesterol i on nam spušta LDL holesterol, koji je lošiji i sprečava da se za krvne sudove lepi loš holesterol“, istakla je nutricionistkinja.

Dodaje da osim tog dobrog holesterola, mangulica sadrži tarinsko arhidonske masne kiseline, dobre za respiratorne infekcije.

Marija Rapajić kaže da kada se ulje zagreje podleže promenama koje su kancerogene.

„Kada spremate na masti, zdravo je. Prženjem ulja nastaju loše masti za naš organizam, to su trigliceridi, koji se lepe za krvne sudove, nema dovoljno protoka kiseonika u krvi. To dovodi do niza oboljenja“, rekla je nutricionistkinja.

Izvor: RTS

Foto: Wikipedia

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18