Dejstvo niskih temperatura na vinovu lozu

U našim klimatskim uslovima daleko češće se javljaju štete od niskih temperatura nego od visokih. Po pravilu one su ograničavajući faktor za gajenje vinove loze u našim uslovima. Otpornost vinove loze na niske temperature različita je u zavisnosti od perioda i faze u kome se nalazi vinova loza.

U periodu mirovanja (tokom zime), vinova loza je otporna na vrlo niske temperature, i ukoliko je došlo do blagovremene pripreme za period mirovanja.

Otpornost na niske temperature tokom zime je različita kod različitih sorti. Takođe i organi koji su na vinovoj lozi su različito otporni na niske temperature . U našim klimatskim uslovima sorte koje se gaje, najosetljivija su okca. Zavisno od sorte ona mogu izdržati temperaturu od -15 do -18 stepena Celzijusa. Mada sama otpornost na niske temperature zavisi od dužine trajanja niskih temperature . Ako traju nekoliko sati i ako su ispod -18C okca prebrode tu temperaturu. a ako se desi da temperatura od -15 do -18C traju više dana ili nedelja onda se javlja masovno oštećenje okaca.

Isto tako ako se niske temperature jave posle kiše onda se na znatno nižoj temperaturi oštećuju okca.. Posle okca lastari su najosetljiviji na niske temperature . oni izdržavaju temperaturu od -22 do – 24 stepena.

U vreme kretanja vegetacije vinova loza je daleko osetljivija na niske temperature .Tako temperatura od -2,5C oštećuje nabubrela okca, a mlado formirano lišće i cvasti stradaju i na -1,5C.

Zato je vrlo bitno znati za pojavu poznih prolećnih mrazeva i izbegavati sorte koje rano počinju sa vegetacijom. Cvet je najosetljiviji na niske temperature i strada od 0,5 do 1C. Kod nas se ne javlja izmrzavanje cvetova zato što vinova loza kasno cveta.

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime