Rakija „Ognjena“ iz Prijepolja nagrađena zlatom u Zagrebu

Rakije brenda „Ognjena“, preduzeća „Braća Tomašević“ iz Prijepolja i ove godine su u Hrvatskoj nagrađene laskavim priznanjima. Na 3. Međunarodnom ocenjivanju rakija i likera njima je pripala zlatna medalja, a priznanja su uručena proteklog vikenda na svečanosti organizovanoj na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.

Na ovom takmičenju učestvovalo je preko 70 proizvođača iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine, koji su na ocenjivanje dostavili više od 100 uzoraka rakija, likera i džinova. „Braća Tomaševi“ su učestvovali sa ‘Ognjena’ rakijom od šljive, jabuke, dunje i maline.

-Sve četiri naše rakije svrstane su među deset prvoplasiranih, uz ocene u rangu velike zlatne medalje. Uspeha smo imali i pre dve godine, kada je na prvom Kroagro međunarodnom ocenjivanju u Zagrebu, ‘Ognjena’ šljivovica osvojila j titulu apsolutnog šampiona- kaže Miloš Tomašević, direktor destilerije „Braća Tomašević“ , koji je prisustvovao ceremoniji u Zagrebu.

Kao registrovani proizvođač rakije, preduzeće  „Braća Tomašević“ na tržištu se pojavljuju 2010. godine, a izložba u Zagrebu je poslednji u nizu manifestacija sa kojih se vraćaju okićeni medaljama.  Reč je o maloj, porodičnoj firmi, čiji su osnivači i vlasnici braća Vukosav i Miloš Tomašević. Njihova  Destilerija „Ognjena“ nalazi se na porodičnom imanju u selu Ivanje, pet kilometara od grada, a tu im je i voćnjak na kome se uzgaja veći deo voća koji se prerađuje u rakiju.

Inače, braća Vukosav i Miloš Tomašević su nastavili porodičnu tradiciju u ovom poslu. Proizvodnjom i trgovinom rakije još na prelazu iz 19. u 20. vek bavio se njihov deda, ugledni prijepoljski trgovac Vukosav Tomašević.

-Naša rakija ‘Ognjena’ je prirodna rakija, proizvedena na tradicionalan način od najkvalitetnijih plodova voća. Kontrolisanim vrenjem i dvostrukom destilacijom, prepekom, u bakarnim kazanima, dobijaju se rakije originalnih ukusa, prepoznatljivih za Srbiju- kaže Tomašević.

Ž. Dulanović

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18