Lički škripavac dobio EU oznaku zaštićenog porekla

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede je izvestilo danas da je kačkavalj Lički škripavac postao 32. hrvatski proizvod zaštićenog imena u Evopskoj uniji (EU), što kupcima garantuje kupovinu autentičnog proizvoda.

Lički škripavac dobio je evropsku oznaku zaštićenog geografskog porekla, objavila je Evropska komisija u Službenom listu EU, prenosi Hina.

To znači da je Lički škripavac upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka geografskog porekla na teritoriji cele EU.

Iz ministarstva podsećaju da je proces zaštite naziva Lički škripavac počeo u decembru 2017, kada je Udruženje malih sirara Ličko-senjske županije podnelo Ministarstvu poljoprivrede zahtev za zaštitu geografskog porekla.

Proizvodnja Ličkog škripavca dozvoljena je samo na geografskom području Like od mleka krava uzgojenih u toj regiji. Područje proizvodnje obuhvata tri administrativne oblasti, pri čemu većim delom Ličko-senjsku županiju, a manjim delom Zadarsku i Karlovačku.

Hrvatska sada ima 32 poljoprivredna i prehrambena proizvoda koja su registrovana u EU zaštićenom oznakom izvornosti ili zaštićenim znakom geografskog porekla.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18