Mada je ukusna i mnogi je vole, ćetenija polako pada u zaborav. Izuzetno ju je teško napraviti, što je verovatno i glavni razlog tome. Po sastojcima ova poslastica je jednostavna, ali da bi se pripremila nije dovoljan samo jedna žena već se u čitav proces mora uključiti nekoliko pari veštih ruku.
Ćetenija je slatkiš koji je na naše prostore stigao sa Bliskog istoka, odomaćio se i postao deo tradicionalne kuhinje Bošnjaka. Za nju su potrebni brašno, šećer i limun, a proces pravljenja može potrajati satima.
– Pravi se od karamelizovanog šećera, koji se rashladi i razvuče u krug i dugo mesi u prženom brašnu. Žene prave veliku alku i razvlače je, vodeći računa da se krug ne prekine. Kada se izvuče velika alka onda pravimo osmicu i krenemo ponovo u proces sve dok ne dobijemo tanke niti kao žica. Tek tada je ćetenija gotova i može se poslužiti- otkriva nam Dževa Mezildžić iz Prijepolja.

Ovu poslasticu, igličastu i nežnu kao paučina i koja izgledom podseća na šećernu vunu, od zaborava pokušavaju da otrgnu prijepoljske domaćice. Njoj u čast, u gradu na ušću Mileševke u Lim nedavno je organizovana manifestacija na kojoj su vešte ruke žena pripremale ovu poslasticu. Pre početka manifestacije organizovana je i obuka za sve one koji su želeli da nauče postupak pripremanja ćetenije.
Manifestacija pod nazivom „Ćetenija – pripremanje tradicionalne bosanske poslastice uz pjesmu i igru“ koja se treći put organizuje u Prijepolju, bila je i idelana prilika da starije domaćice, evociraju uspomene na neka prošla i sretnija vremena kada je pravljenje ovog slatkiša na jednom mestu okupljalo čitava sela.
– Devojke bi pevale i mesile, a muškarci igrali, i svi smo bili zadovoljni i sretni.Tad nije bilo kafića, pa su mnogi brakovi sklopljeni baš na ovim upoznavanjima. Jedva smo čekali da dođe zima da bi pravili ćeteniju i uživali u druženju i pesmi– priseća se Melka Hadžagić.
Manifestacija je održana uz podršku Ministarstva kulture i informisanja. U muzičkom delu programa učestvovali su Gradski tamburaški orkestar iz Pljevalja i Folklorni ansambl Doma kulture u Prijepolju.
– Ova poslastica pravila se od davnina na području Sandžaka. Drago mi je da su naši sugrađani prepoznali specifičnost ove manifestacije, kao urbanu kulturu Bošnjaka. Imali smo i brojne goste iz drugih delova Srbije i iz inostranstva – kaže koordinator projekta Ibrahim Aličković .
Željko Dulanović