Kačkavalj s kafom, čokoladom i višnjom

Zorica Savić iz Venčana kod Aranđelovca od kravljeg mleka, dobijenog iz svog gazdinstva, pravi domaći kačkavalj. U svoje recepte ubacila je i začinsko bilje, orašaste plodove, čokoladu i voće koji siru daju nesvakidašnji ukus.

Porodica Savić se bavi poljoprivredom i stočarstvom. O kravama i ovcama brine uglavnom Zorica koja, kako kaže, radi „od jutra do sutra“. Dan počinje tako što stoku nahrani i pomuze, a potom od mleka pravi delikatese.

Pre dve godine zbog korone je naglo opala prodaja sira i kajmaka, a da se mleko ne bi prosipalo ova domaćica odlučuje da počne da pravi i kačkavalj koji se suši prirodnim putem obavijen je plesnima i dugotrajniji je.

„Videla sam na sajtu da ljudi prave ove kačkavalje sa ljutom paprikom i bosiljkom, ja sam htela nešto više da dodam i počela sam da ekserimentrišem, uvela sam kikiriki, susam, kafu i to nije bilo dovoljno, pa sam dodala dimljenu bukovaču i mnogo je lep miris tog kačkavalja“, ispričala je Zorica.

Napravila je kačkavalj sa 14 različitih ukusa, ima i pečenih, ne samo sušenih – sa kobasicom i slaninom, koje najviše prodaje preko interneta. Kupci sve češće poručuju i one specifičnije od kafe, čokolade, višnje…

„Oni mogu da se pošalju poštom i zapakuju se u specijalne kartonske kutije, lepo se izlepe i pošalju.To nije kao klasičan sir koji u sebi ima surutku, to već ne bi moglo da se šalje“, objašnjava Zorica.

Kačkavalji se suše na hladnom u posebnoj prostoriji od deset do petnaest dana, zato se poručuju ranije, isto toliko dana može da opstane na hladnom van frižidera, a Zorica tvrdi da samo na ovaj način, odličnim kvalitetom, organskim sastojcima, ukusom, može da se očuva poverenje kupaca.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18