Trećina poljoprivredne proizvodnje izađe iz staja

Prosečno učešće biljne proizvodnje za sva gazdinstva, u ukupnoj vrednosti proizvodnje u 2021. godini, iznosilo je 60,5 odsto, dok je učešće stočarske proizvodnje bilo na nivou od 29 odsto, rečeno je na sednici Odbora Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda PKS-a.

Ostvarena proizvodnja živinskog mesa bila je na nivou od skoro 115.000 tona, što je za 0,8 odsto više nego lane i 17, 6 odsto više u odnosu na petogodišnji prosek.

U prvih deset meseci 2021. godine, iz Srbije je izvezeno 17.300 tona proizvoda svinjskog mesa u vrednosti od 50,8 miliona evra, dok je u u istom periodu u našu zemlju uvezena količina od 22.900 tona ovih proizvoda, vrednosti od 64 miliona evra.

Kada su u pitanju mleko i mlečni proizvodi, u prvih deset meseci izvoz je iznosio 65.700 tona, što je za 2.200 tona mleka i mlečnih proizvoda više nego što je Srbija izvezla u istom periodu prošle godine.

Sednica Odbora održana je  u Privrednoj komori Srbije, a na njoj su predstavljeni rezultati stočarstva u zemlji za 2021. godinu.

Sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih prozvoda PKS-a Nenad Budimović ocenio je da je ova godina bila puna izazova i veoma dinamična kada je u pitanju očuvanje i nastavak proizvodnje u stočarstvu.

On je u izjavi za Tanjug naveo da je proizvodnja mesa, meda, živinskog mesa, jaja, ribe, kao i veterinarskih lekova i veterinarske zaštite odgovoran posao i istakao da su svi u ovom proizvodnom lancu uspeli da „amortizuju udarac” tokom pandemije i spreče nestašicu ovih proizvoda.

Budimović je rekao da na kraju ove godine rezultati pokazuju da je „došlo na napalatu” svega onoga u šta se ulagalo da se sistem tokom pandemije održi, ali i da su se pojavile mnoge poteškoće koje su oslabile ovu granu industrije na globalnom nivou.

„Pojava afričke kuge svinja na globalnom nivou u Nemačkoj, Kini, Estoniji i Poljskoj izazvala je promene svetskih razmera. Jedan veliki uvoznik kao Kina prestala je da uvozi meso iz EU zbog pojave kuge i izazvala hiperprodukciju u prozvodnji svinjskog mesa i pad cena”, objasnio je on i dodao da su se tada mnogi odlučili za uvoz kvalitetne i povoljnije sirovine.

Naveo je da je u Srbiji zabeležen pad cena tovljenika početkom godine, kao i da su potom farmeri odustali od ciklusa proizvodnje, a da je odmah nakon toga porasla cena, jer mesa nije bilo dovoljno.

Što se tiče govedarstava, Budimović je kazao da je tokom ove godine dobra proizvodnja u ovoj oblasti i da je cena za farmere bila povoljna.

„Bikovi se kreću negde oko 2,5 evra žive vage, ali ova vrsta mesa se slabo koristi u Srbiji i u odnosu na njega prednost imaju živinsko i svinjsko meso, tako da što se tiče govedine mi smo na nekom nivou od pet kilograma na godišnjem nivou po glavi stanovnika”, kazao je on.

Budimović je ukazao na to da se ovaj sektor može u našoj zemlji podići na viši nivo uz saradnju sa resornim ministarstvom i izrazio nadu da je PKS prepoznata kao institucija koja želi da unapredi privredni ambijent u zemlji.

Budimović naglašava da što se tiče junećeg mesa, Srbija više nije konkurentna na evropskom tržištu jer je EU uvela posebnu vrstu carinske zaštite kada se meso uvozi iz Srbije.

Poručio je da se na to mora delovati i naglasio da je PKS pokrenula inicijativu za pregovore u Briselu kako bi se ukazalo na tu nepravilnost.

Izvor: Dnevnik

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18