Stočni kvasac kao dodatak hrani

Na farmama su često prisutni neki nepovoljni uslovi kao što su rano odbiće,uslovi odgoja,visoka proizvodnja,graviditet ugrožavaju prirodne odbrambene mehanizme životinja.To možemo preduprediti tako što u obrok dodate organski vezan hrom koji je kao esencijalni mikroelement,posebno kod teladi koja su pod stresom,dosta poboljšava prirast i smanjuje opasnost od pojave respiratornih bolesti. Stočni kvasac obogaćen hromom povećava dnevni prirast i konverziju hrane i smanjuje stres, što se povoljno odražava na celokupni imunološki sistem organizma. Znatno veća količina hroma nalazi se u kolostrumu. Ona se smanjuje tokom laktacije. Hrom je u mleku vezan za njegove masne komponente. Dodavanjem organskog hroma (kvasac obogaćen hromom) povećava se mlečnost, poboljšava telesna kondicija i pojačava imunološki sistem organizma životinja, što utiče na reproduktivnu efikasnost i smanjenje pojave ketoze.
Stočni kvasac je sporedni proizvod industrije alkohola i vrenja. Dobija se razmnožavanjem kvaščevih gljivica na različitim podlogama. Boje je svetlo žute do svetlosive, mirisa svojstvenog kvascu.  Kvasci su “fakultativni anaerobici“ što znači da mogu da se razvijaju sa ili bez kiseonika. Aktivni suvi kvasac (95% suve materije) je najčešće korišćeni proizvod u industriji stočne hrane. Veoma je bogat B vitaminima, mineralima i aminokiselinama. Sušeni kvasac je takođe veoma bogat proteinima (oko 40 % od težine sušenog kvasca sačinjavaju proteini), i to proteinima veoma dobrog kvaliteta, koji se mogu uporediti sa kvalitetom proteina sojinog zrna (bogati su lizinom).

Kvasac bi trebalo posmatrati više kao veoma važan modulator u digestitivnoj aktivnosti, nego kao običan dodatak stočnoj hrani. Pored veoma bogatog spektra vitamina, minerala i aminokiselina koje sadrže kvasci, ti “nerazjašnjeni“ pozitivni efekti doprinose boljoj usvojivosti hraniva, razvoju pozitivnih bakterija u digestitivnom traktu i uopšte boljem zdravstvenom stanju životinja (probiotska svojstva)

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar