U Leposaviću imaju i ledeno vino

Vinska scena Srbije dinamičnija je nego ikada pre – naši vinari nastavljaju da krupnim koracima zauzimaju vodeće pozicije u regionu u mnogim segmentima. Uz već poznate vinarije niču nove, a niču i novi zasadi. Sve ih je više i na severu KiM. Porodica Lakićević u Leposaviću bavi se organskom proizvodnjom grožđa i vina vrhunskog kvaliteta. Imaju i ledeno vino.

Iako vinograda u Leposaviću i okolini decenijama nije bilo, Lakićevići su odlučili da se bave uzgojem vinove loze i vinogradarstvom.

„Otkrili smo različite stare zapise, tragove da je na ovoj teritoriji u Kutnju nekada bio metoh manastira Banjska. To je bilo iskra, koja nas je zapalila da rešimo da se ipak bavimo grožđem“, priča vinogradar Slaviša Lakićević.

Ispitivanjem zemljišta utvrdili su da je dobro za podizanje zasada, pa su započeli organsku proizvodnju grožđa. Samo ponegde potrebno je dodatno zalivanje.

„Pojedine delove u nekom trenutku moramo u kamenitim delovima, što nam je trošak veći, da stavimo kap po kap, a naravno, gde imamo malo više smoničave zemlje, tamo ne“, objašnjava vinogradar Milan Lakićević.

U nepreglednim redovima vinograda na 12 hektara, osim tamjanike, šardonea, sovinjona, smenjuje se tridesetak vinskih sorti, od kojih godišnje proizvedu do 40.000 litara vina.

„U ovom trenutku fokusiramo se na kvalitetnu proizvodnju, odnosno na kvalitetne prese, čilere, kontrolisanu proizvodnju. To je ono što je najvažnije za sada“, kaže Milan Lakićević.

Slaviša Lakićević se u redovima vinograda u nekoj godini pojave i bolesti.

„Ali, svake treće-četvrte godine se desi da uspe operacija“, ukazuje Slaviša Lakićević.

Potvrde kvaliteta u ovu vinariju u Leposaviću stižu sa međunarodnih takmičenja. Na Balkanskom festivalu ove godine osvojili su tri medalja, a pet na prestižnom takmičenju Dekanter u Londonu u konkurenciji 56 zemalja iz celog sveta.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno